Moment de la captació 3D a l'interior de l'església de Santa Magdalena de Puigsac (ACN / Lourdes Casademont)

Visitar el romànic del Ripollès en 3D serà possible a partir d'aquest estiu

Es tracta d'un projecte liderat per la Diputació de Girona per promocionar el patrimoni artístic i el turisme a la comarca

RedaccióActualitzat

Acostumen a estar tancades bona part de l'any, però a partir de l'estiu, 22 esglésies romàniques del Ripollès es podran visitar de forma virtual en 3D.

Fa unes setmanes que l'empresa Trimersiva està gravant el conjunt patrimonial de la comarca per després elaborar un recorregut virtual de cada indret.

Aquestes gravacions formen part d'un projecte amb fons europeus, liderat per la Diputació de Girona, per donar a conèixer el patrimoni artístic de la comarca i fomentar el turisme.

A més de les imatges, l'explicació de cada església es podrà descarregar amb un codi QR, amb una descripció i fotografies 360 graus.

Aquesta modalitat d'escaneig ja es va posar a prova amb el Museu Etnogràfic de Ripoll, que es pot visitar de forma virtual al web.

"Captem la naturalitat, no posem ni filtres ni fem retocs, el que veu el visitant 'in situ' és el que es veurà en el recorregut virtual", detalla a Anna Armengol, de Trimersiva, una empresa de Ripoll especialitzada en aquesta tècnica.

Consisteix a capturar un espai amb càmeres i sensors espacials, que generen una malla poligonal amb imatges d'alta definició. Aquesta malla s'utlitza per crear un model 3D que pot ser adaptat a qualsevol dispositiu i fins i tot amb realitat virtual.

Anna Armengol, responsable de la gravació de les imatges en 3D (ACN / Lourdes Casademont)


Acostar el patrimoni

Una de les esglésies que ja ha escanejat, a l'interior i l'exterior, és l'església de Santa Magdalena de Puigsac, als afores del nucli de Pardines. Amb les seves dimensions, el treball no es prolonga més de dues hores.

L'església data del segle XII i destaca per la coberta amb volta de canó i un absis semicircular, així com un campanar amb cadireta de dos ulls.

"Són esglésies que solen estar tancades", explica Raquel Molina, tècnica de Turisme de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès.

La comarca és una de les zones d'Europa amb més concentració de patrimoni romànic. Acostumen a ser esglésies petites, situades als afores dels nuclis més grans de població i al mig de rutes de senderisme.

"Amb un codi QR el visitant que passi per aquí fent senderisme podrà descarregar-se l'enllaç i veure al moment l'interior de l'església", detalla. També hi haurà alguns dels elements destacats i informació descriptiva del monument.

Aquests continguts es podran trobar al nou web de turisme del Ripollès.

Exterior de l'església de Santa Magdalena de Puigsac (ACN / Lourdes Casademont)

Tancades per manca de recursos

El mossèn Emili Villegas, rector de la Vall de Ribes i Santa Magdalena de Puigsac, calcula que l'església fa més d'un any que està tancada. "No té gaire activitat religiosa", admet, i ara amb les restriccions, encara menys.

També lamenta que no hi hagi prou estructura ni mitjans per poder-les tenir obertes, per això confia que el projecte acostarà aquest patrimoni arreu, amb l'ajuda de les tecnologies.

Entre les esglésies seleccionades també hi ha la de la Mare de Déu de les Neus a Espinavell, la de Sant Cristòfol de Beget i la de Santa Maria de Matamala a les Llosses, entre d'altres.

Sota el nom de "Visita virtual amb un recorregut en 3D per 22 esglésies del Ripollès", l'Agència de Ripollès Desenvolupament ha firmat convenis amb els bisbats de Girona, d'Urgell i de Vic per poder-lo dur a terme.

El finançament s'ha obtingut amb fons europeus FEDER i amb recursos de la Diputació de Girona i de l'Agència de Desenvolupament del Ripollès.

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut