La Priscila i la Claudia van estar-se un mes dormint on podien abans d'arribar a la parròquia de Santa Anna (CCMA)

Visibilitzar la pobresa: de dormir en una parròquia a trobar una llar un mes després

Retrobem la Clàudia i la Priscila, dues amigues del Perú que un mes després d'haver-les entrevistat han aconseguit allotjament temporal i s'estan formant i buscant feina

La Priscila i la Clàudia, de 19 i 21 anys, dormien fa un mes sobre els bancs de la parròquia de Santa Anna de Barcelona, amb un petit matalàs i mantes. Les vam conèixer a l'hospital de campanya que tenen per a persones sense llar, justament el dia que Barcelona activava el protocol d'emergència per quan les temperatures baixen sota zero.

Totes dues van arribar a l'octubre des del Perú i van estar-se un mes dormint on podien, en una furgoneta, a les portes de la comissaria de les Corts o al carrer. Estaven en llista d'espera per als centres d'acolliment d'emergència de la ciutat de Barcelona.

Havien passat molta por i per això dormien per torns, perquè sempre n'hi hagués alguna en alerta. En el poc temps que portaven al carrer ja els havien ofert prostituir-se o fer de traficants de drogues.

Confiaven, segons van explicar en aquest reportatge de TV3, que les treballadores socials de la parròquia i la petita xarxa de contactes que havien fet a la ciutat servís per trobar alguna opció d'allotjament o de feina.

Ara, un mes després d'explicar el seu cas, han trobat allotjament. Una parella de Corbera de Llobregat els ha obert temporalment les portes de casa perquè surtin del carrer.  

El mossèn responsable de Santa Anna es va posar en contacte amb el seu homòleg a Corbera de Llobregat perquè també les acollís i les ajudés a fer xarxa per tirar endavant.

La prioritat de les dues noies és trobar feina per regularitzar la seva situació. I ja saben que ho hauran de fer a través de l'arrelament, és a dir, residint i treballant aquí amb contracte legal. La via de l'asil polític no serà possible perquè, tot i venir del Perú, amb una situació política molt complexa, no disposen de proves que acreditin una situació de perill al seu país d'origen.

De moment fan feines de la llar en un domicili del poble, però en necessiten més. També fan classes de català i cursos de formació a Càritas. La Priscila començarà a jugar a vòlei a la Palma de Cervelló. Al Perú havia competit i havia fet d'entrenadora.

El seu objectiu a llarg termini és tornar a estudiar. La Clàudia vol convalidar els seus estudis de tècnica en administració d'empreses i la Priscila voldria fer un curs d'auxiliar d'infermeria i de psicologia esportiva.

Insisteixen en la importància de visibilitzar la vulnerabilitat "perquè la societat entengui que sempre s'ha d'oferir un cop de mà. Que es visibilitzin aquests casos ens posa una mica contra les cordes. Tant de bo poguessin fer-ho no només en un cas sinó en tots els casos, perquè no ho volem per a ningú, això de viure al carrer."  

ARXIVAT A:
Pobresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut