"Violència intrafamiliar" i "immigració ordenada", a l'acord PP-Vox a Castella i Lleó

Castella i Lleó es converteix en la primera comunitat autònoma d'Espanya governada per un partit d'extrema dreta pel pacte PP-Vox

Actualitzat

A França, l'extrema dreta demostra la seva força tornant a disputar la presidència del país, i a Espanya ho fa entrant per primera vegada en un govern autonòmic.

El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha estat investit gràcies al pacte que ha fet amb Vox, amb 44 vots a favor i
37 en contra. Castella i Lleó es converteix així en la primera comunitat autònoma d'Espanya governada per un partit d'extrema dreta.

Pel líder de Vox, Santiago Abascal, es tracta d'una "nova etapa" que "constitueix una gran esperança per a milions d'espanyols".

"Una nova etapa per a Castella i Lleó, però sobretot constitueix una gran esperança per a milions d'espanyols que estan observant aquest govern de coalició com una possible alternativa per a tot Espanya".

Una deriva preocupant per als socialistes, especialment, diuen, després de veure els resultats electorals de França, on Emmanuel Macron es disputarà la presidència amb l'extrema dreta de Marine Le Pen a la segona volta.

No obstant això, a França el PP demana el vot per Macron, igual que el seu partit homòleg, el partit de la dreta tradicional francesa, amb Valérie Pécresse. N'ha parlat Elias Bendodo, del PP.

"El Partit Popular prefereix que Macron segueixi al capdavant de l'Elisi i, per tant, demana el suport del vot moderat de centredreta francès per a Emmanuele Macron."

Per part del PSOE, Felipe Sicilia considera que obrir les portes a Vox és "una cosa inaudita".

"Avui veiem com el PP de Feijóo capitula davant l'extrema dreta i l'estupor dels socis europeus del PP. Avui veiem com després de 46 anys, l'extrema dreta torna al poder a Espanya."

I és que abraçar l'extrema dreta implica introduir a l'acord de govern una desena de punts clau per als d'Abascal. La nova llei de violència intrafamiliar difumina la llei de violència masclista; o la llei de la concòrdia, que s'imposa al decret de memòria històrica, vigent des del 2018.

El model educatiu serà ara, diuen, lliure d'adoctrinament ideològic, i la immigració la volen ordenada. Mañueco ha fet seus els postulats de l'extrema dreta en violència de gènere i memòria històrica; en un ple d'investidura sense el nou líder popular, Alberto Núñez Feijóo.

En el seu discurs, Mañueco ha agraït a Vox l'acord a què han arribat:

"Vull expressar a aquest partit, personalitzat a Juan García Gallardo, el meu reconeixement per arribar a aquest acord viable, la seva voluntat per arribar a un acord viable i ferm per a tota la legislatura [...] que garanteix quatre anys d'estabilitat. És un acord beneficiós per millorar la nostra qualitat democràtica."

Pel periodista i autor de "Vox S.A. El negocio del patriotismo español", Miguel González, considera que "a Vox Castella i Lleó no li interessa gens", perquè el que vol és "arribar a La Moncloa".

"A Vox, Castella i Lleó no li interessa gens. A Vox el que li interessa és arribar a La Moncloa, ser vicepresident de Feijóo. Aleshores, Vox ha entès que per a aquest objectiu era fonamental que es normalitzés la presència de Vox a les institucions i es comencés assumir que no passa res si Vox està al govern."

De les deu conselleries del govern autonòmic, set seran per al PP i tres per a Vox, que també tindrà la vicepresidència. Aquest és el text íntegre de l'acord de govern:

 

ARXIVAT A:
Educació Violència masclistaExtrema dretaPPVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut