Victoria Marinova, en la presentació de l'últim Detector, el programa d'investigació periodística que dirigia a Bulgària
Victoria Marinova, en la presentació de l'últim Detector, el programa d'investigació periodística que dirigia a Bulgària

Violen i assassinen a Bulgària una periodista que investigava un cas de corrupció

Victoria Marinova, de 30 anys, dirigia un programa d'investigació en una televisió local

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte van trobar el cos d'una dona jove en un parc de la ciutat búlgara de Ruse, al costat del Danubi i a tocar de Romania.  Malgrat que li havien desfigurat la cara, van poder identificar-la com a Victoria Marinova, periodista del canal de televisió local TVN.

Marinova, de 30 anys, dirigia en aquest canal un programa d'investigació periodística, Detector, i se sospita que la seva mort està relacionada amb el cas a què va dedicar l'últim programa.

 

Fons de la Unió Europea

Es va emetre el 30 de setembre, i hi va entrevistar dos periodistes que investigaven un cas de corrupció en què una constructora de carreteres hauria estafat fons de la Unió Europea en projectes administrats per autoritats locals.

Els dos periodistes, el búlgar Dimitar Stoianov i el romanès Attila Biro, els va detenir la policia búlgara fa poques setmanes quan seguien una pista sobre destrucció de documents relacionats amb aquesta estafa.

 

"Cops al cap i asfíxia"

Segons el fiscal de Ruse que investiga l'assassinat, Georgi Georgiev, aquesta és una de les hipòtesis amb què treballa. Georgiev ha dit que la van violar i després la van matar "de forma particularment violenta":

"La seva mort la van causar cops al cap i asfíxia, i no vam trobar el seu telèfon mòbil, les claus del cotxe, les ulleres i algunes peces de roba."

Malgrat això, el ministre de l'Interior búlgar, Mladen Marinov, ha dit que no se sap que hi hagués cap amenaça prèvia a la periodista, i que no hi ha cap prova que la mort estigui relacionada amb la seva feina.

Notícia relacionada - gener: Bulgària assumeix la presidència semestral de la UE

"Una gran quantitat d'ADN"

Per la seva banda, el primer ministre de Bulgària, Boiko Boríssov, ha assegurat que agafaran l'assassí o assassins:

"Estic convençut que és qüestió de temps que es resolgui aquest assassinat. S'han enviat a Ruse els millors criminòlegs, no els pressionem. S'ha obtingut una gran quantitat d'ADN."

El país més corrupte i amb menys llibertat de premsa de la UE

Bulgària, amb 7 milions d'habitants, està considerat per Transparència Internacional el país més corrupte de la Unió Europea. Boríssov, al poder des de fa 4 legislatures, des de fa un any governa en coalició amb el Front Patriòtic, partit xenòfob partidari de l'ús de la violència per impedir l'entrada de refugiats.

A més, segons Reporters sense Fronteres, Bulgària també és el país de la UE on hi ha menys llibertat de premsa. Fa un any centenars de periodistes es van manifestar a la capital, Sofia, en protesta per les amenaces que el viceprimer ministre Valeri Simeonov, del Front Patriòtic, havia adreçat contra els principals mitjans del país.

Bulgària lidera per la cua un tercer rànquing: la mateixa Unió Europea la considera el país amb menys independència judicial de tota la UE. És un rànquing basat en la percepció dels ciutadans, i just per sobre de Bulgària hi ha Eslovàquia, Croàcia i Espanya.

Notícia relacionada -  abril: Demanen que es resolgui l'assassinat, fa mig any, d'una periodista maltesa

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCorrupcióLlibertat de premsa
Anar al contingut