Violacions en l'oci nocturn: quan la víctima ha begut se la culpabilitza a ella

Cada dia es denuncien tres violacions a Espanya, moltes passen durant les nits de festa i sota la influència de l'alcohol

Eva RodríguezActualitzat

Cada any, es denuncien a Espanya aproximadament unes 1.000  violacions i el 85% de les víctimes són nenes o dones. D'aquestes violacions el 95% passen en l'àmbit de l'oci nocturn i amb l'alcohol pel mig.

La percepció social de l'oci nocturn fa que moltes d'aquestes agressions sexuals quedin invisibilitzades o impunes. Ja sigui perquè la víctima se sent responsable, per haver begut, o perquè no es presenta denúncia. Ja que aquestes només es fa en poc més del 10% dels casos. 
 

Campanyes, com aquesta del cantant, compositor i actor Curricé a Youtube, volen posar fre a les agressions sexuals. Però, pels experts, moltes campanyes massa sovint encara se centren a mostrar la dona com a víctima i no a posar l'accent a culpabilitzar l'agressor. Un fet que podria estar justificat per la visió que actualment té la societat de la violència sexual.

♦ Tres de cada deu víctimes de violació asseguren haver perdut la consciència abans

Un de cada quatre europeus justifica les relacions sexuals forçades quan la dona es vesteix amb roba provocativa, hagi accedit a marxar amb l'agressor o bé vagi drogada o beguda. I precisament l'alcohol continua estant al darrere de la majoria de les agressions sexuals, sobretot en el context de l'oci nocturn, on, a més, les víctimes, pel fet d'haver begut voluntàriament, se senten en part culpables. Ho explica Otger Amatller que és coordinador de projectes de prevenció de la Fundació Salut i Comunitat.

"Amb els nois serveix que és com un atenuant 'Anava Borratxo, no sabia què es feia'. Amb les noies ens serveix per culpabilitzar-les. En aquest sentit, la causa real no és tant el consum de substàncies en sí -- que té una importància -- sinó aquesta desigualtat, aquest sexisme que existeix encara a la societat."


Tot i que se'n parla molt, els casos de submissió química de la víctima, amb substàncies com la "burundanga", és molt baixa, i, pels experts, el fet que s'hagi sobredimensionat aquest tipus d'agressió sexual fa que es minimitzin els altres, i recorden que totes les formes i canals de la violència sexual són igual de greus. Per això reclamen que ningú miri cap a l'altre costat. Anna Burgos és de la coordinadora de l'Observatori Noctàmbules.

"És superimportant la implicació de tota la societat, de tots els agents implicats en l'oci nocturn, des de l'educació a les escoles, educació preventiva per fer un 'ligoteo' sa i per unes dinàmiques de gènere més justes, fins al 'segurata' de la discoteca de torn, que estigui format i no permeti aquestes violències."


Agressions com la dels passats Sanfermines han servit per visualitzar aquesta problemàtica i per empènyer altres ajuntaments a fer campanyes preventives i d'atenció a les dones agredides.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut