Barcelona

Vinton Cerf, un dels pares d'internet, Premi Internacional Catalunya 2018

Juntament amb Robert Kahn va crear els protocols que van ser l'origen de la "xarxa de xarxes"

RedaccióActualitzat

L'enginyer nord-americà Vinton Cerf, considerat un dels pares d'internet, és el guanyador del trentè Premi Internacional Catalunya.

El president de la Generalitat Quim Torra ha anunciat aquest dimecres el nom de Cerf com a guanyador d'aquest guardó creat el 1989.

Nascut el 1943 a Connecticut, als Estats Units, Vinton Cerf es va graduar en matemàtiques i ciències de la computació a la Universitat de Stanford el 1965.


Els protocols TCP i IP

Cerf va començar a treballar en protocols de comunicació entre ordinadors, i pocs anys després va formar equip amb Robert Kahn, que es dedicava al mateix.

Junts van crear els protocols TCP i IP, que van ser la base de la "xarxa de xarxes" en què es va convertir finalment internet.

Cerf i Kahn van crear els protocols quan treballaven per a la xarxa Arpanet per connectar aparells informàtics militars amb sistemes operatius i tipus de connexions diferents.

Per aquest motiu a Kahn i Cerf se'ls considera com els pares d'aquesta immensa xarxa informàtica que ha canviat el món.


Creador del primer correu electrònic comercial

Les aportacions de Cerf al desenvolupament d'internet no es van quedar aquí: als anys 80 va crear, dins l'empresa de telecomunicacions MCI, el primer servei comercial de correu electrònic.

Cerf i Kahn no només van crear internet, sinó que també van liderar-ne el desenvolupament durant molts anys: el 1992 van participar en la creació de la Internet Society, l'organització que vetlla perquè no es perdin els valors inicials. Cerf va ser-ne el primer president.

El guardonat amb el Premi Internacional Catalunya també va tenir un paper cabdal en la fundació, el 1998, de l'ICANN, l'organització internacional que controla i aprova els dominis d'internet.


Escollit entre 109 candidats

El Premi Internacional Catalunya es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb la seva feina a desenvolupar valors culturals, científics o humans arreu del món.

Han escollit Cerf entre 109 candidatures de 50 països. El jurat ha destacat la vinculació de Vinton Cerf amb Catalunya i la seva implicació decisiva per autoritzar el domini .cat, el primer domini d'una llengua al món.

El lliurament del trentè Premi Internacional Catalunya es farà el 25 de març al Palau de la Generalitat.


Un jurat de 14 personalitats

El jurat que ha atorgat aquest premi el presideix formalment el president de la Generalitat, mentre que la presidència efectiva l'ostenta el filòsof Xavier Rubert de Ventós.

En formen part personalitats com els també filòsofs Edgar Morin, Josep Ramoneda i Gianni Vattimo, l'arquitecte Ricard Bofill, la lingüista Mary Ann Newman, l'economista i polític Andreu Mas-Colell i el sociòleg Richard Sennett.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut