La manca de socorristes fa que la Generalitat els permeti treballar sense el títol
Un socorrista de Creu Roja a la platja de l'Arrabassada de Tarragona (ACN)

Vint ofegats aquest estiu a la costa catalana, on "calen més ulls" segons els experts

Avaluar l'estat del mar i les nostres capacitats aquàtiques, claus per evitar possibles situacions de perill

Núria Balaguer IbeasActualitzat

Amb la mort del menor que estava en estat crític després d'ofegar-se ahir a la platja dels Capellans de Salou, ja són 20 les persones que han mort ofegades a les platges catalanes aquest estiu. Cinc més es van ofegar abans de la campanya de platges, quan encara no hi havia socorristes.

L'any passat van perdre la vida a les platges 21 persones, una xifra semblant a la d'anys anteriors. La majoria tenien més de 60 anys i, en molts casos, la platja estava vigilada i onejava la bandera verda. Altres accidents tenen lloc a causa d'un empitjorament de les condicions meteorològiques.

Ha estat el cas de l'ofegament múltiple a la platja de Salou. En el moment de l'incident els socorristes feien el canvi de bandera groga a bandera vermella. Els experts assenyalen que casos com aquests no són habituals.

Ramsès Martí, expert en seguretat aquàtica, ha explicat en una entrevista al 324 que hi ha molt pocs ofegaments múltiples. Tot i que s'estan investigant les circumstàncies d'aquest últim ofegament a Salou, Martí apunta que en, en la majoria de casos, l'intent d'ajudar l'altra persona acaba posant en risc el rescatador, i fa una crida a la prudència a l'hora d'afrontar aquestes situacions.

Segons Ramsès Martí, el sistema actual de socorristes a les platges catalanes està desactualitzat. Augmentar el nombre de socorristes a les platges és clau:

"Estem treballant amb un sistema que està 20 anys enrere."

Segons Martí, els socorristes actualment vigilen làmines d'aigua superiors als 80.000 metres quadrats. "Amb més ulls a l'aigua, amb més socorristes a prop de l'aigua, la resposta serà més ràpida".


Banyar-se amb bandera groga: permès, però amb precaució

En els ofegaments en zones vigilades hi entren en joc molts factors, com ara l'estat del mar o el tipus d'activitat que es du a terme. Quan oneja la bandera groga, el bany està permès, però s'ha de tenir en compte que aquesta senyalització indica una situació de risc i, per tant, cal augmentar les precaucions.

És bàsic avaluar les nostres habilitats i el nostre estat de forma abans de decidir si entrem a l'aigua, i també comprovar si la zona és perillosa i si hi ha roques o forts corrents que no ens permetin tornar a la platja.


Què hem de fer si veiem que una persona es pot estar ofegant?

Si no estem entrenats, hem d'evitar intentar cap mena de rescat. En cas de veure una persona a l'aigua amb risc d'ofegament, s'ha d'avisar ràpidament els socorristes i trucar al telèfon d'emergències 112. Després s'ha d'intentar comunicar a la persona que és a l'aigua que l'ajuda arribarà i no perdre-la de vista fins que arribin els serveis d'emergència.

També és bàsic "facilitar la feina a socorristes, policia i serveis d'emergència sanitària perquè puguin fer la seva tasca de la manera més ràpida i eficient".

En cas que siguem a l'aigua, també s'ha d'evitar intentar un rescat sense coneixements. "Si no tenim res per facilitar la flotabilitat a la persona", s'ha d'intentar cridar l'atenció d'algú perquè pugui donar l'avís. "Intentar auxiliar una persona dins l'aigua si no tenim la preparació ni els coneixements ni la preparació física per fer-ho és posar en risc la nostra vida"

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut