Londres

Vint economistes britànics demanen abaixar els impostos als rics per incentivar el creixement

Apujar els impostos als rics és un debat que està obert arreu d'Europa. A Espanya, el govern central no ho descarta, però tampoc no ho acaba de concretar. A França, el govern ha fet cas de la petició dels mateixos milionaris que van demanar que els apugessin els impostos. En canvi, al Regne Unit s'han mobilitzat els que demanen justament el contrari: abaixar la fiscalitat a les grans fortunes. Vint destacats economistes anglosaxons han firmat aquest dimecres una carta al "Financial Times" per demanar al govern britànic que abaixi els impostos als que guanyen més. Asseguren que, si els rics tenen incentius, es quedaran al Regne Unit i això impulsarà el creixement.

Actualitzat
La "City" de Londres és la capital financera d'Europa i no pas per casualitat. Als britànics els agraden els negocis i els diners. Però el 2010, la crisi va obligar l'anterior govern laborista a apujar els impostos als que guanyen més, per sobre d'altres països. Una taxa que, ara, molts critiquen. Al "Finantial Times" d'aquest dimecres, 20 prestigiosos economistes signen una carta en què demanen a l'executiu que retoqui l'impost del 50% als ingressos superiors als 170.000 euros anuals. Per als experts, la taxa provoca una fugida de capital que perjudica el creixement econòmic.

"Ens hem de prendre molt seriosament aquest argument. L'impost del 50% augmenta, realment, la recaptació neta? O és un obstacle per al creixement?", planteja el consultor financer Lionel Barber, que hi afegeix: "I què en pensen tots aquells que veuen Londres i el Regne Unit com un centre d'inversió? Què hem de fer per atreure talent i capital, tal com necessitem fer en un mercat global?".

L'argument és temptador per al Ministre de Finances britànic, que ha tornat a revisar a la baixa les previsions de creixement.

Però, de moment, sembla que el govern britànic no seguirà aquests consells i no tocarà l'impost als que guanyen més. En part, perquè seria una mesura difícil d'entendre, ara que els britànics paguen les retallades més nombroses des de la Segona Guerra Mundial, entre altres coses, per haver rescatat alguns bancs.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut