Alejandro Cao de Benós
Alejandro Cao de Benós

Vinculen el català Cao de Benós amb una trama de tràfic d'armes amb Corea del Nord

Un documental de la BBC constata com el règim comunista nord-coreà prova de sobreposar-se a les sancions de l'ONU

Redacció/AgènciesActualitzat

La BBC ha estrenat un documental de denúncia sobre la compravenda il·legal d'armes pel règim comunista nord-coreà esquivant les sancions internacionals. Intermediaris ficticis de la televisió britànica van negociar amb el règim infiltrant-se a través de l'Associació Espanyola d'Amistat amb Corea, que presideix el català Alejandro Cao de Benós.

Aquest representant del règim a l'estranger apareix gravat sense saber-ho i els mostra el camí per contactar amb les autoritats nord-coreanes.

El documental, titulat "The Mole" (en anglès, "El talp"), mostra com funcionaris comunistes negocien acords per vendre armes als rebels sirians i per construir un hotel de luxe a Uganda com a amagatall per al tràfic d'armaments i medicaments.

Es tracta d'una coproducció britànica amb televisions escandinaves, en què durant tres anys diversos actors han simulat estar involucrats en la trama i han ensarronat els funcionaris nord-coreans.

Preguntat per Catalunya Ràdio, Cao de Benós ha refusat les acusacions del documental, que ha qualificat de pel·lícula manipuladora de periodisme sensacionalista.

Míssils i coets antitanc

"Mai no he donat el meu consentiment ni se m'ha consultat pel que fa a figurar-hi [al documental], a participar-hi conscientment o a defensar-me en una entrevista a la pel·lícula 'The Mole'", explica en un comunicat en anglès remès per Cao de Benós a EFE, en ser preguntat pel controvertit film.

El documental reprodueix reunions filmades amb càmera oculta entre dos danesos que es presenten com empresaris i la corporació nord-coreana Korea Narae Trading Corporation (KNTC).

KNTC, amb Cao de Benós actuant d'intermediari, suposadament ofereix vendre'ls tot tipus d'equipament militar, incloent-hi míssils Scud o coets antitanc, i també productes per fabricar una droga similar a la metamfetamina.

El delegat honorari de Relacions Culturals amb Pionyang, que també presideix l'Associació d'Amistat amb Corea (KFA), assegura que "The Mole" és un producte esbiaixat i que el seu propòsit "no és el de fer periodisme, sinó sensacionalisme", amb l'objectiu "d'augmentar la facturació d'ingressos" de Brügger i la resta de productors.

Cao de Benós argumenta que va sospitar d'un dels actors del documental que es va fer passar per empresari i que, amb aquest efecte, va escenificar les suposades operacions que es veuen al documental, quan "va començar a dir ximpleries sobre produir armes".

"Vaig mentir i preparar una ostentació descomunal i una promoció de venda falsa per impressionar-lo, perquè volia obtenir més informació i veure quin era el seu veritable propòsit o si realment es volia involucrar en alguna cosa il·legal", assegura.

El president de la KFA hi afegeix que el govern de Corea del Nord mai no li ha proposat "buscar o participar en negocis que involucrin armes o drogues".

Sancions de l'ONU

A l'últim informe del Panell d'Experts sobre el compliment de les sancions de l'ONU sobre Corea del Nord publicat el setembre passat ja es va assenyalar Alejandro Cao de Benós com un intermediari de les operacions de KNTC, que, segons el document, va utilitzar comptes a nom seu per rebre 7.100 euros.

L'organisme internacional, que assegura que "continua investigant" aquestes activitats, considera que això pot implicar la participació de Cao de Benós en una operació de risc compartit amb Corea del Nord, que violaria sancions internacionals.

ARXIVAT A:
Corea del Nord
Anar al contingut