Villarejo va explicar a un jutge de l'Audiència Nacional que el compte de Trias era fals

Nous àudios de l'excomissari comprometen el magistrat Fernando Andreu perquè li va donar detalls de com la policia va fer la falsificació i la va passar al diari El Mundo com a autèntica

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Nous àudios gravats per l'excomissari José Manuel Villarejo comprometen força el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu en relació amb el compte fals a Suïssa amb 13 milions d'euros atribuït a l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias.

Els ha divulgat aquest dimarts el digital El Món, que afirma que es van gravar durant un dinar informal en què van participar tots dos a Madrid el novembre del 2014, pocs dies després que el diari El Mundo publiqués una notícia sobre el compte fals.

També després que el banc suís al qual es va dir que pertanyia el compte afirmés que aquest no existia i que era una falsificació, cosa que Trias va utilitzar per denunciar un complot polític i mediàtic contra ell.

En aquell dinar també hi havia el president del diari La Razón, Mauricio Casals, i el comissari José Luis Olivera, llavors director del centre contra el terrorisme i el crim organitzat, el CITCO.

L'excomissari José Manuel Villarejo, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Carlos Luján)

Trucada del número 2 de Fernández Díaz

Durant el dinar, Villarejo va rebre una trucada que s'ha atribuït al llavors secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, número dos del ministre Jorge Fernández Díaz, que li va preguntar pel compte fals.

En la conversa telefònica, l'excomissari va intentar calmar Martínez, donant a entendre que el comissari Enrique García Castaño, cap de la Unitat Central de Suport Operatiu de la Policia Nacional i al qual anomena "Gordo", seria el cap de turc:

Villarejo (per telèfon a Francisco Martínez): "Ahir vaig estar amb el Gordo i amb Pino, amb Eugenio (el comissari Eugenio Pino, llavors director adjunt de la Policia Nacional), mirant el tema del compte i tal, i estan molt preocupats tots dos perquè el tema té un horitzó una mica complicat, oi? Eugenio va dir: "M'ha dit el ministre que tallarà caps", mirant el Gordo, i aquest va fer una cara d'acollonit que ja m'explicaràs. Però jo m'imagino que tindran una sortida..."


"Vendre la burra" a El Mundo

En la conversa, Villarejo deixa clar que l'atribució a Trias d'aquell compte és una falsificació feta per la Policia Nacional i que aquesta va "vendre la burra" a El Mundo perquè la publiqués.

El jutge Fernando Andreu va arribar al dinar després d'aquesta trucada i, a petició d'ell mateix, la conversa va tornar sobre el compte fals atribuït a Xavier Trias:

Andreu: "I qui li haurà donat el número del compte de Trias?"

Villarejo: "El Gordo!" (Riures) "Bé, té un 'chocho'... és falsa, és falsa..."

Andreu: "Però al Gordo què li han dit? Acaba amb El Mundo?" (riures)

Villarejo: "No, el problema és que el ministre està molt mosquejat, s'ha tirat a la piscina a mort, i l'han enxampat. És que les presses són males conselleres, jo feia temps que els deia: 'Anem amb calma', però esclar, 'és urgent!'... (...) Jo no m'invento res, idiota, perquè al final, les mentides tenen les potes molt curtes!"

Villarejo diu que la falsificació la va fer Assumptes Interns

El jutge pregunta com va arribar la informació falsa als periodistes d'El Mundo, un dels quals era Eduardo Inda, i Villarejo li detalla com va anar l'assumpte entre la cúpula policial i el diari:

Villarejo (a Andreu): "Jo t'explico: li venen la burra als periodistes, i publiquen allò, i a partir d'allí s'acolloneixen, perquè l'altre, el Trias, respon, i van ràpidament a veure el Pino, el teu amic Pino, i Pino els ensenya un informe que havia fet Assumptes Interns d'aquell compte."

Andreu: "Collons!"

Villarejo: "Sí, de veritat! De veritat, eh?"

Andreu: "Què volien, carregar-se'ls a tots?"

Villarejo: "Sí, els ensenyen un informe d'Assumptes Interns absurd, que són 5 pàgines en francès on diu (amb accent suposadament francès) 'La font aquesta el que han fet és una captura de pantalla, però compte, perquè no hi ha hagut temps per mirar-ho tot...' (riures) ...posa això en francès!"

Per tant, es pot inferir que Fernando Andreu va tenir més que indicis que el compte atribuït a Xavier Trias era un muntatge fals de la Policia Nacional, però posteriorment no va actuar en conseqüència com a jutge.

Un jutge "predisposat totalment"

En una altra conversa gravada per Villarejo el desembre del 2012 i divulgada fa tres setmanes, aquest i l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz citaven Andreu com un jutge afí als seus interessos.

En aquella conversa van negociar quines denúncies presentaria la Policia Nacional contra la família Pujol a l'Audiència Nacional, i Villarejo va dir-li que havia sopat amb ell a casa seva i havia parlat amb el jutge Santiago Pedraz per preparar el terreny.

En concret, Villarejo va dir-li a Fernández Díaz que tots dos jutges de l'Audiència Nacional estaven "predisposats totalment" que es presentés "la denúncia adequada".

En tot cas, el dinar gravat per Villarejo el 2014 evidencia, un cop més, les dinàmiques amb què sembla que funcionen alguns cercles del poder polític, judicial i mediàtic a la capital d'Espanya, sense tenir en compte la teòrica separació de poders.

Trias demana la destitució d'Andreu: "És d'una gravetat extraordinària"

Després de sentir aquests àudios, Xavier Trias ha demanat aquest dimecres la destitució de Fernando Andreu o que sigui investigat d'ofici per haver amagat informació.

Xavier Trias, que va denunciar els periodistes d'El Mundo sense èxit --un jutjat de Madrid els va absoldre, tot i reconèixer que la informació era falsa--, ha dit que creu que en aquest tipus de situacions la fiscalia ha d'intervenir d'ofici i ha assegurat que li han creat "frustració i indefensió".

"És una cosa d'una gravetat extraordinària, és molt greu que un magistrat estigui escoltant tot això i no posi una denúncia. Denota una degradació tan grossa que no puc entendre que no es prenguin mesures"

"El que passa en aquest país és que no es talla cap cas. És una anomalia, tot això és perquè se'n vagin tots a casa, però tot queda com una reunió d'amiguets en què s'expliquen les gracietes."

Xavier Trias ha dit que les denúncies falses li han creat molta angoixa durant anys, en què molta gent ha dubtat d'ell. Ha afegit que, malgrat aquest afer, ha tingut una bona relació amb el germà de l'exministre de l'Interior, l'exregidor a l'Ajuntament de Barcelona Alberto Fernández Díaz, i també que mai ha cregut que perdés l'alcaldia només per aquesta informació falsa.

En aquest sentit, Trias, que ara té 76 anys, no ha descartat tornar a presentar-se com a candidat a alcalde de Barcelona per Junts per Catalunya en les pròximes eleccions: ha dit que ho decidirà després de l'estiu, i que la decisió pot ser en positiu si al darrere nota que té "un partit fort i en ordre", tot i que creu que el candidat hauria de ser algú més jove, i que li sembla una bona opció l'actual conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

 

ARXIVAT A:
Audiència NacionalJosé Manuel Villarejo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut