Pla detall de tòfones en una mà i del xef del restaurant Deliranto, Nil Bono, observant aquest producte, pocs minuts abans del 'showcooking…
Pla detall de tòfones en una mà i del xef del restaurant Deliranto, Nil Bono, observant aquest producte, pocs minuts abans del 'showcooking' organitzat en la IV Fira de la Tòfona de Vilanova de Prades. Imatges del 11 de gener del 2020 (Horitzontal).

Vilanova de Prades promou la tòfona amb una jornada gastronòmica amb xefs amb estrella Michelin

Actualitzat

ACN Vilanova de Prades.-Vilanova de Prades (Baix Camp) celebra aquest cap de setmana la quarta edició de la Fira de la Tòfona amb un programa farcit d'activitats dedicades aquest producte i que s'ha ampliat fins diumenge. El xef Nil Bono del restaurant Deliranto, que recentment ha estat guardonat amb una estrella Michelin, i Rafael Muria del restaurant Quatre Molins, han protagonitzat la primera jornada dedicada a la gastronomia. Els cuiners han participat d'un 'showcooking' on han realçat les qualitats d'aquest fong. La segona jornada estarà dedicada a un públic professional i el gran reclam serà el concurs de gossos tofoners. En aquesta edició, també s'ha inclòs la presentació del llibre 'L'aiguat de Sant Marc, ell no ho volia fer', que s'emmarca en els actes solidaris impulsats pel col·lectiu Riuada Solidària.

La fira ha obert portes aquest dissabte al matí amb setze estands on la tòfona ha esdevingut el producte estrella. Els visitants també han pogut degustar tapes elaborades amb aquest producte o fer maridatges amb els vins de la DO Conca. "Tenim bons vins, productes de qualitat i la tòfona és un gran atractiu per la gent que li agrada el vi, la tòfona o la safra. Tenim molt potencial i la idea és maridar-ho tot", ha afirmat el gerent de la Tòfona de la Conca, Dídac Espasa. L'organitzador ha explicat que han fet una aposta més forta amb dos dies de certamen, ja que l'any passat els actes es van solapar.Espasa ha subratllat que amb la fira volen divulgar la cultura de la tòfona i normalitzar el seu consum. Segons ell, en una bona temporada es poden recol·lectar entre tres i quatre tones de tòfona silvestre a Catalunya i, en el cas de la comarca de la Conca de Barberà, la xifra se situa entre els 200 i 300 quilos, perquè les seves plantacions són "molt joves". El gerent també ha destacat que el canvi climàtic i l'abandonament dels boscos ha afectat la producció d'aquest fong. "Períodes molt llarg d'estius i la calor ens afecta molt a la producció. Ara ens calen regs, ja que no plou com abans", ha afegit Espasa.La tòfona entre la cuina de xefs amb estrella MichelinEl plat fort de la primera jornada, dedicada a la gastronomia, han estat els 'showcookings' dels cuiners Rafael Muria, restaurador del Quatre Molins i Nil Bono del restaurant Deliranto, el qual ha estat distingit el passat novembre amb una Estrella Michelin. Primer ha estat el torn del jove Muria i després de Bono que ha elaborat un menú complet amb tòfona adaptant el conte del Petit Príncep per l'ocasió, ja que la cuina d'aquest restaurant es basa en adaptacions de contes i aquest ha estat el darrer.Durant el 'showcooking', Bono ha cuinat des d'una arengada amb tòfona, una pasta farcida a un filet d'ànec amb papillota de pasta de full amb tòfona o bé un caneló tradicional de l'àvia, entre d'altres plats. Així mateix, el cuiner ha lamentat que es valori més la tòfona italiana que la catalana i ha assegurat que la qualitat de l'autòctona no té res a envejar a l'estrangera. "La tòfona d'aquí aromàticament és molt més dolça i agradable que la de fora. La nostra és més floral, amb mel, i amb fruites dels boscos. En canvi, la de fora té un record més a raïm, amb punts més àcids i descontrolats", ha precisat.La fira també ha programat la presentació del llibre 'L'aiguat de Sant Marc, ell no ho volia fer' que s'emmarca dins dels actes promoguts per Riuada Solidària. El col·lectiu recaptar diners per ajudar als damnificats de la riuada del riu Francolí el passat octubre. A banda, aquest diumenge està previst que se celebri el clàssic concurs de gossos tofoners. Es tracta d'un dels esdeveniments amb més expectació i que atreu més visitants. En aquesta edició hi participen disset gossos procedents d'arreu del país.

Anar al contingut