Vilagrà encarrega l'informe per a una candidatura en solitari als Jocs d'hivern del 2030

Després de la falta d'entesa amb l'Aragó, el govern vol tirar endavant una candidatura catalana "amb les col·laboracions externes que calguin"

RedaccióActualitzat

Catalunya presentarà ben aviat el seu projecte propi i en solitari per optar als Jocs Olímpics d'hivern del 2030. Ho ha anunciat aquest matí la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, després de la falta d'entesa amb Aragó.

Serà una proposta que inclourà "les col·laboracions externes que calguin", ha explicat la consellera en una intervenció al Fòrum Europa on ha afegit: "Podem fer els Jocs sols":

"Ens veiem perfectament capaços de fer una candidatura competitiva, potent i que tingui possibilitats d'èxit."

Ho ha encarregat a Mònica Bosch, la directora del projecte.

Aquest dimecres, Vilagrà ja ressaltava en una entrevista a Catalunya Ràdio que no veia possible arribar a un acord amb l'Aragó en considerar que el president, Javier Lambán, havia polititzat el projecte. És per això que va demanar al COE, però també al ministre Iceta, obrir "una altra etapa".


"Ningú pot tenir dret a vet"

Les declaracions de Vilagrà no han agradat el govern d'Aragó. Javier Lambán ha reiterat que la candidatura dels Jocs d'hivern 2030 és un projecte d'estat i que "qualsevol cosa que se separi d'aquesta proposta tindrà una resposta absolutament contundent" per part seva que portarien a tots els àmbits, nacionals i internacionals.

Lambán, que ha dit que aquests fets comportarien "una crisi territorial i política molt greu", veu en el rebuig a la seva proposta de repartiment per lots "un grau absolut d'intolerància" i creu que és un símptoma que volen "organitzar els Jocs sols".

Però Vilagrà, preguntada per les amenaces de l'Aragó de boicotejar la candidatura catalana, ha avisat que "ningú pot tenir dret a vet". També ha assegurat que la Generalitat no "entendria" que el Comitè Olímpic Espanyol renunciés a posar sobre la taula una candidatura i malgrat reiterar que no volen esperar al 2034, no ho ha descartat. "No està sobre la taula, però ho valorarem", ha subratllat.


Stop JJOO donen la candidatura per "enfonsada"

En canvi, la Plataforma Stop JJOO considera que la candidatura de Jocs d'hivern 2030 al Pirineu s'ha "enfonsat", i ja ho celebren. Asseguren que, segons les informacions que han rebut, hi haurà un anunci oficial sobre la retirada del projecte entre divendres i dilluns, coincidint amb la visita del president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, a Catalunya.

Membres de la Plataforma Stop JJOO (ACN/Albert Lijarcio)

Un portaveu de l'entitat, Bernat Lavaquiol, ha demanat a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que "aturi aquesta agonia i es posi a treballar en les polítiques del Pirineu".

La plataforma, que assegura que seguirà activa, demana que es faci efectiva l'execució de les inversions previstes per al Pirineu per constatar que no hi havia cap "xantatge".

ARXIVAT A:
Jocs OlímpicsJocs Olímpics Hivern consulta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut