Vila: "Fins a l'1-O sabíem què havíem de fer, després, el que hi ha són discrepàncies"

L'exconseller assegura que no es presentarà a les municipals

Actualitzat

L'exconseller Santi Vila ha valorat els fets de l'octubre passat al "Preguntes freqüents" de TV3. Diu que a partir del dia 1, amb el referèndum i la repressió que hi va haver, el sobiranisme va deixar d'anar unit i hi va haver discrepàncies:

"Així com fins al dia de l'1 d'octubre sabíem tots què havíem de fer i com ho havíem de fer, a partir de la nit de l'1 d'octubre hi ha discrepàncies. Discrepàncies en el si del sobiranisme sobre com cal seguir. Alguns pensem que allò ja no dona més de si perquè ha estat un dia molt i molt important l'1 d'octubre però també terrible. Alguns pensàvem que donant-li molt valor polític perquè en tenia, en té i n'hauria de tenir el que va passar l'1-O, però creiem que en aquell moment no donava més de si i havíem de convocar eleccions. Altres, no. Van considerar que el que s'havia  de fer era el que de fet avui es commemora."

 

 

Per Vila no es podia tirar endavant cap a una declaració d'independència i calia convocar eleccions. Diu que s'havia de fer aquesta aposta sense tenir la seguretat que l'Estat l'acceptaria sense tocar les institucions catalanes i aplicar el 155, però que no ho van aconseguir. En aquest sentit, Vila admet que "els primers que vam fracassar vam ser els moderats".

"L'única manera d'evitar que això col·lapsés és que tinguéssim la més mínima garantia per part del president Rajoy i el seu equip negociador que si nosaltres frenàvem, aturàvem i anàvem a unes eleccions convencionals i ajustades a dret, no se'ns suspendria l'autonomia i, per tant, no s'aplicaria el 155. Això, malauradament, com és sabut, no ho vam aconseguir. Els primers que vam fracassar som els que intentàvem dur a terme aquesta negociació. Si algú va quedar derrotat en tota regla vam ser els moderats."

 

ARXIVAT A:
Procés catalàPDeCAT
Anar al contingut