La platja de Samil, una de les més famoses de Vigo (Europa Press/Marta Vázquez Rodríguez)

Vigo diu que multarà amb 750 euros els que orinin al mar o la platja

L'ordenança municipal de l'Ajuntament de Vigo no explica com ho faran per detectar els infractors i controlar que això no passi

Actualitzat

L'Ajuntament de Vigo sorprèn el món a l'estiu amb una ordenança municipal que castiga amb multes de 750 euros "l'evacuació fisiològica al mar o a la platja". La normativa va entrar en vigor l'estiu passat, però aquest punt no ha transcendit fins ara, sobretot perquè el text no preveu com es vigilarà o es controlarà que això no passi ni com es detectaran els infractors.

La pregunta, amb més o menys ironia o burla, se la fan arreu i és motiu de debat i bromes.


S'ho pregunten a França, la Gran Bretanya i Portugal

No només els afectats locals, sinó els eventuals turistes, com els del nord de Portugal, es qüestionen com ho farà l'Ajuntament per controlar-ho. "Un cop superades totes les restriccions de la pandèmia, el turisme portuguès es recupera i sembla que ara s'han de preocupar per una nova normativa municipal", diu La Voz de Galícia, que recull l'avís dels mitjans portuguesos: "Si aneu per allà durant les vacances d'estiu, aneu amb compte on orineu. Fer pipí al mar o a la platja et costarà una multa."

El diari britànic The Times també advertia els suscriptors que, si van de vacances a les platges de Vigo, "els banyistes seran vigilats molt de prop", però no els podien explicar com: "Els detalls de com es controlarà exactament la nova normativa no s'han previst", aclareixen.  

Pel que fa als diaris francesos, Le Figaro, amb ironia, imagina: "L'alcalde de Vigo no ha precisat com pensava fer respectar les prohibicions, sobretot la d'orinar dins de l'aigua. Qui sap, potser policies en banyador aniran per la platja verificant la puresa de l'aigua..."

O també, a Le Parisien, es feien la mateixa pregunta: "I com seran els controls?"

"Pipí sota estreta vigilància": Així comença l'article que es pregunta "qui no s'ha deixat anar fent un pipí a l'aigua, a pocs metres de la platja?", tot i que considera la mesura sorprenent no troba que sigui del tot incoherent, ja que l'Ajuntament de Vigo, en contrapartida, es compromet a instal·lar més lavabos públics a les platges.

Una mesura similar es va imposar al municipi murcià de San Pedro el Pinatar, el 2017, segons publicava Europa Press, i ja va provocar rebombori. Sembla que la norma no és estranya i s'inclou en diverses normatives municipals, però, com ara es recorda a Vigo, són difícils d'aplicar.

Són normes sanitàries i sobre la higiene de les platges i espais públics que, tot i ser coherents, difícilment evitaran aquestes pràctiques dels que, com diu el diari francès, "són poc delicats".

ARXIVAT A:
Medi ambientGalícia
Anar al contingut