Viggo Mortensen, Premi Donostia: "La incertesa és llei de vida i la vida és un regal"
Viggo Mortensen somrient amb el Premi Donostia 2020 a les mans (EFE/Juan Herrero)
Sant Sebastià

Viggo Mortensen, Premi Donostia: "La incertesa és llei de vida i la vida és un regal"

L'actor ha entrat a l'escenari del Kursaal de Sant Sebastià a ritme d'una cançó de Manel i improvisant un ball

RedaccióActualitzat

Cinema i futbol, dues de les passions de Viggo Mortensen, no han faltat a l'acte de lliurament del Premi Donostia 2020 a l'actor nord-americà d'ascendència danesa. El conegut Aragorn d'"El senyor dels anells" ha recollit el premi en una gala amb aforament limitat al Palau del Kursaal.

Ha rebut el prestigiós guardó del 68è Festival de Cinema de Sant Sebastià de mans d'Agustín Díaz Yanes, que el va dirigir a "Capitán Alatriste". Tot seguit, un convidat sorpresa, el capità de la Reial Societat Asier Illaramendi, l'ha obsequiat amb dues samarretes de l'equip amb el seu nom a l'esquena.

Mortensen, que viu a Madrid, ha arribat a l'escenari a ritme de la cançó de Manel "Benvolgut" i ha improvisat un ball.

 

 

A la gala també ha sonat en directe la música d'"El senyor dels anells", una trilogia el rodatge de la qual va ser una "escola de cinema" per a Mortensen.

L'actor ha començat els agraïments en euskera i, en un discurs improvisat, ha agraït als assistents que mantinguin viu el cinema. "Els felicito per la sort de continuar vius i per l'amor el cine que demostren sent aquí", ha afirmat.

L'intèrpret de "Promesas del este" i "Captain Fantastic" ha manifestat que la Covid-19 "ens ha fotut a tots i ho continuarà fent", però ha demanat persistir:

"És un obstacle més en la nostra existència, sempre hem viscut amb incertesa, potser ara en siguem més conscients, però la incertesa és llei de vida i la vida és un regal. Hem de continuar endavant acompanyant els que estan sols i honorant els que no hi són, fent el millor possible amb el que puguem imaginar."

 

Viggo Mortensen, Premi Donostia:
A més del Premi Donostia, Viggo Mortensen ha rebut dues samarretes de la Reial Societat amb el seu nom (EFE/Juan Herrero)

 

En la trobada amb els periodistes, ha afirmat que al llarg de la seva carrera ha tingut "molta sort", però ha matisat que només amb això no n'hi ha prou:

"He pogut treballar amb molts directors importants, i he encarnat papers molt bons, però per a la sort també cal preparar-se, estar a punt per reconèixer les oportunitats."


Entre les felicitacions que ha rebut per via telemàtica, el director David Cronenberg, que ha lloat la seva expertesa en diversos camps i que és "molt col·laborador, dolç i amable", el productor Jeremy Thomas i l'exfutbolista del San Lorenzo -l'equip de Mortensen- Beto Acosta, que té preparada una samarreta amb el seu nom per quan vagi a l'Argentina.

 


"Falling", el seu debut com a director

Mortensen ha presentat a Sant Sebastià el seu debut com a director. A "Falling" demostra una vegada més que és polifacètic. La dirigeix, hi actua, l'ha escrit, produït i fins i tot n'ha compost la música.

La pel·lícula, que s'estrenarà el 2 d'octubre, parla de la relació complicada entre un pare granger que comença a tenir demència (Lance Henriksen / Sverirr Gudnason), solitari i conservador, i un fill homosexual, que Mortensen es va avenir a interpretar finalment per reduir costos, que es vol reconciliar amb ell.

Va començar a escriure el guió quan va morir la seva mare, per "explorar els meus sentiments cap als pares", però a partir d'aquí ha construït una ficció.


Per ell, l'essència de l'ofici és el treball col·lectiu. "No conec una altra vida, fa 38 anys que estic vinculat al cine i al desig de formar part d'aquest món, no he perdut la curiositat", ha afegit.

Mortensen ha citat Díaz Yanes, Cronenberg i la difunta Agnes Varda com a cineastes que admira.

ARXIVAT A:
Cinema
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut