Paperetes per a les eleccions d'aquest 4 de maig a Madrid (Europa Press / Alejandro Martínez Vélez)
Paperetes per a les eleccions d'aquest 4 de maig a Madrid (Europa Press / Alejandro Martínez Vélez)

Vídeos virals, mems i "fake news": les eleccions a Madrid també es juguen a la xarxa

Durant la campanya, les xarxes socials han estat una finestra que han aprofitat tots els partits per acostar-se als votants

Paula Florit / Ramon RadóActualitzat

Madrid vota aquest dimarts en unes eleccions en què la pandèmia i la impossibilitat de fer actes massius ha multiplicat l'ús de les xarxes socials. Les xarxes s'han convertit en una finestra que han aprofitat tots els partits per acostar-se als votants de maneres diferents.

De fet, si l'objectiu últim d'una campanya és emocionar, és més senzill fer-ho a través d'un mòbil que a través d'un míting. És per això que la campanya ha estat prolífica en vídeos curts, amb música, que conviden a compartir-los i que busquen generar emocions.

 

 

Un dels vídeos que més s'ha viralitzat el va publicar Isabel Díaz Ayuso, abans fins i tot que comencés la campanya. Sense dir res, la candidata del PP apareix corrent mentre es veuen establiments oberts, gent a terrasses de bars o l'hospital Isabel Zendal, fins a arribar a la Puerta del Sol, davant de la seu del govern autonòmic:

 

 

Les imatges de Díaz Ayuso corrent es van viralitzar ràpidament i van ser carn de mems:

 

 

 

L'alta quantitat de mems va fer que sorgís fins i tot una campanya demanant aturar-los, per no donar més presència a la candidata del PP:

 

 

 

El candidat socialista, Ángel Gabilondo, va començar la campanya amb l'autocaricatura de "Soso, serio y formal", prometent governar seriosament:

 

 

A mesura que la campanya s'ha anat crispant, ha canviat de to i ha apel·lat directament a aturar el feixisme, amb el missatge "no és només Madrid, és la democràcia":

 

 

Sovint, però, el que busquen els vídeos a les xarxes no és tant el suport a les idees pròpies, sinó el rebuig a les de l'adversari, per tal de mobilitzar el votant. Com aquest, que recorda el discurs antisemita en un homenatge a la División Azul, el mes de febrer passat:

 

 

 

Curtmetratges de directors de cinema per a Unides Podem

La crida a lluitar contra el feixisme dels socialistes també la comparteix Unides Podem, que els darrers dies ha llançat una sèrie de vídeos amb pedigrí cinematogràfic, amb autors com Carlos Bardem o Daniel Guzmán:

 

 

 

Entre les col·laboracions del món de la cultura amb Unides Podem també hi figura la cançó "Un nuevo futuro", que el cantautor Ismael Serrano ha compost per a la campanya de la candidatura d'Iglesias:

 

 

Twitch i TikTok a la recerca del vot jove

El públic més buscat a les xarxes són els joves. Per arribar-hi, partits com Més Madrid s'han atrevit a entrar a Twitch, la xarxa de moda.

 

La candidata de Més Madrid, Mónica García, durant una transmissió al canal de Twitch de la formació
La candidata de Més Madrid, Mónica García, durant una transmissió al canal de Twitch de la formació

 

Una altra de les xarxes que tenen més èxit entre els joves és TikTok, on Vox és el partit més actiu, amb vídeos que, sovint, ataquen i insulten rivals polítics:

 

@voxespana

Pablo Iglesias dando las gracias a los salvajes lanzapiedras. Qué poco te queda en la política, rata.

♬ sonido original - VOX 🇪🇸

 

Una altra de les accions del partit d'extrema dreta per apropar-se als joves ha estat l'entrevista de la candidata, Rocío Monasterio, amb el jove youtuber Infovlogger, que ha tingut més de 100.000 visualitzacions:

 

 

 

Les xarxes, terreny adobat per a les "fake news"

Les xarxes socials, però, també són un territori on proliferen les notícies falses, com el fals rumor més estès a les xarxes durant la campanya: l'amenaça de tupinada en el vot per correu. Es tracta d'una idea amb reminiscències trumpistes, que han amplificat dirigents i simpatitzants d'extrema dreta.

 

 

Com passa amb la majoria de desinformacions, és difícil identificar-ne l'origen, com assenyala la cofundadora de Maldito Bulo, Clara Jiménez:

"La desinformació, en realitat, té diverses estratègies per acabar quallant. Nosaltres, a Espanya, hem detectat que moltes de les troles comencen a WhatsApp i després passen a la resta de plataformes. Però el cert és que el gran èxit d'una trola és quan aconsegueix ser a totes les plataformes: a WhatsApp, a Twitter, a Facebook... i també als mitjans tradicionals, perquè en parlen"

Fora de les xarxes, el desenllaç de la campanya se sabrà aquest dimarts a la nit.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Notícies falsesViral Comunitat de MadridPPPSOECsUnides PodemVoxIsabel Díaz AyusoPablo Iglesias
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut