Videoassajos de castellers per no perdre la forma: "Cohesiona la colla"

Els Castellers de Vilafranca fan manteniment físic online i conserven el contacte entre ells

Agustí FornéActualitzat

Un dilluns, un dimecres o un divendres, de juny, Cal Figuerot estaria ple de Castellers de Vilafranca. Però ara, està vuit, com tots els locals d'assaig del país. La pandèmia del coronavirus ha impactat de ple en el mon dels castells.

Ningú no sap quan començarà la temporada, si és que comença. Però, a grans mals, grans remeis. No es poden fer assajos presencials, doncs els "Verds" fan videoassajos, o millors dit, videoentrenaments.

Es tracta de fer un manteniment físic dels castellers i castelleres on line. La iniciativa ha tingut força èxit, segons Oriol Bové, un dels sis responsables de l'àrea de rendiment i salut de la Colla.

"La base física ja la tindran. Així, quan podrem tornar a assajar, ens podrem centrar en la tècnica i els aspectes psicològics."

Alba Esteve és una de la quarantena de castelleres i castellers que no hi falta. Enyora el contacte humà dels assajos, "però veure's per la pantalla, saber que estan allà, fa colla".

"Més enllà de posar-nos en forma, cohesiona la colla."


Per la canalla, un joc

Si amb els adults el que es treballa és la força, la resistència i la velocitat, en la canalla es vol potenciar l'equilibri, la coordinació i la confiança en els altres. I ho fan de manera lúdica.

Poden fer castells amb pomes, o bufar un globus fins introduir-lo en una capsa, o passejar-se per casa arrossegant-se amb una tovallola.

La Mar, de 8 anys, és una de les petites de la colla que no falla a cap videoassaig. Li agrada perquè pot veure els seus amics i amigues, però encara li agraden més els assajos presencials.

"Enyoro anar als assajos a Cal Figuerot, amb els meus companys i companyes. A mi m'agrada pujar als castells i estar amb l'altre canalla i poder parlar amb ells."

Que la canalla tornarà en forma ningú no ho dubta, però que alguns tornaran amb uns quants quilos i força centímetres més, tampoc. I serà un problema. De fet, és el problema de cada temporada, creixen i han de canviar de posició. La diferència és que, de moment, enguany no en poden formar-ne de nova.

Li ha passat a la Mar, que creu que ja no podrà ser cassoleta i haurà de fer d'enxaneta i potser començar a pensar a fer de dos.

"Vull continuar fent castells quan sigui gran i anar baixat de pis."


Segurs que hi haurà castells

El Verds estan tancant un protocol per poder tornar als assajos amb total seguretat i quan les autoritats sanitàries donin el vist i plau. Han planificat assajos parcials, amb grups reduïts per quan passi la fase 2. Carles Mata és el president.

"Un castell el fa molta gent. Però és clar que has de tenir un tronc ben afinat i podem començar a treballar amb el tronc i unes quantes mans de seguretat. A mesura que avanci el desconfinament, afegiríem gent a aquests grups."

El treball amb la canalla seria similar.

"Si es poden fer casals pels petits, nosaltres podrem fer assajos de canalla reduïts."

Potser no veurem castells del nivell dels últims anys, potser s'hauran de plantejar les diades de forma diferent, però del que està convençut Carles Mata és que "els Castellers de Vilafranca aquest any faran castells i el fet de només sortir a plaça ja serà un èxit"

ARXIVAT A:
CastellersCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut