Victòria per la mínima de Netanyahu a les eleccions d'Israel

L'actual primer ministre s'asseguraria un cinquè mandat perquè les forces de dretes que li donen suport sumen més vots que la coalició centrista Blau i Blanc de Beni Ganz i els partits d'esquerres

Juli RodésActualitzat

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha guanyat les eleccions legislatives celebrades aquest dimarts, superant per la mínima el seu rival, Benny Gantz, que encapçalava la coalició centrista Blau i Blanc.

El recompte de vots ha estat un frec a frec constant entre Netanyahu i Gantz, que han obtingut un empat tècnic. El Likud de l'actual primer ministre i la formació de l'antic general haurien empatat amb un 26 per cent dels vots i 35 escons cadascun, però els partits de dretes que donen suport a Netanyahu sumarien una majoria de 65 escons a la Knesset, que en té 120, mentre que les formacions d'esquerres obtindrien els 55 escons restants.

Els resultats oficials no es coneixeran, probablement, fins divendres, però tots dos candidats ja han celebrat els resultats.

Netanyahu ha parlat de "victòria colossal" en un discurs davant dels seus seguidors pronunciat a última hora de la nit a la seu del Likud, a Tel Aviv. Ha volgut destacar els resultats obtinguts malgrat tenir en contra "mitjans hostils" i ha assegurat que "gairebé tots" els líders de dretes ja li havien expressat el seu suport per formar govern.

 

Benny Gantz saluda els seus seguidors després de proclamar la seva victòria (Reuters)

 

Gantz, per la seva banda, també es considera guanyador. "Som els vencedors", ha proclamat, abans d'agrair a Netanyahu "el seu servei a la nació".

Si, com sembla, guanya Netanyahu, es convertirà, aquest juliol, en el primer ministre més temps en el càrrec en la història d'Israel, al davant del dirigent històric David Ben Gurion, que va ser el primer cap de govern del país. Ha dirigit el país durant 13 anys: de manera ininterrompuda des del 31 de març de 2009 i, abans, tres anys en un primer mandat, entre el 1996 i el 1999.


Participació més baixa

Segons el Times of Israel, la participació ha estat, aproximadament, del 67 per cent, gairebé quatre punts per sota de les anteriors, el 2015. En total, hi ha hagut 4.016.310 votants.

Quan es coneguin els resultats oficials, el president israelià, Reuven Rivlin, consultarà als partits amb representació parlamentària a quin candidat donen suport i encarregarà la formació del govern al que tingui més opcions. L'escollit tindrà un termini de 28 dies, ampliable dues setmanes més.


"No a la pau"

El negociador palestí en el procés de pau, Saeb Erekat, considera que amb la victòria de Netanyahu, ja avançada pels sondejos a peu d'urna, els israelians han votat "no a la pau i sí a l'ocupació" dels territoris palestins.

 

Trump i Netanyahu mostren el decret que oficialitza el reconeixement dels EUA de la sobirania israeliana sobre els alts del Golan (Reuters)

 

En aquest sentit, cal remarcar que, en l'últim tram de la campanya electoral, Netanyahu ha promès l'annexió dels assentaments de Cisjordània. Una campanya que va començar després de la visita a la Casa Blanca i el reconeixement del president dels Estats Units, Donald Trump, al costat de Netanyahu, de la sobirania d'Israel sobre els alts del Golan, ocupats des de la Guerra dels Sis Dies, el 1967, que la comunitat internacional considera territori sirià.

I ha remarcat que "només 18 dels 120 diputats del nou Parlament són partidaris de la solució dels dos estats".

 

ARXIVAT A:
Israel
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut