Victòria ecologista: eliminen un vol de 9 minuts, un dels més curts del món

És un vol de Qatar Airways que va de Maastricht a Lieja, separades per 38 km
Victòria ecologista: eliminen un vol de 9 minuts, un dels més curts del món

Victòria ecologista: eliminen un vol de 9 minuts, un dels més curts del món

És un vol de Qatar Airways que va de Maastricht a Lieja, separades per 38 km
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient
Boeing de mercaderies de Qatar Airways (Alf van Beem / Wikimedia Commons)

38 km separen Maastricht de Lieja. 9 minuts de vol. Un "salt de puça", com diuen en francès. I aquest és el recorregut que va fer un avió de transport de mercaderies de la companyia Qatar Airways. Més concretament, un Boeing 777 que fa la ruta de Doha a Ciutat de Mèxic amb escala a la ciutat belga de Lieja.

El 3 de novembre passat, el vol va anar de Doha a la ciutat holandesa de Maastricht, de Maastricht a Lieja i de Lieja a Ciutat de Mèxic. La raó? Un client holandès volia que li entreguessin la mercaderia a Maastricht, però, per poder continuar la ruta a Mèxic, l'avió havia de tornar a fer escala a Lieja perquè la pista de Maastricht és massa curta.

Així ho expliquen des de Qatar Airways:

"Es tracta d'un nou client holandès que vol de totes totes que la seva mercaderia es descarregui a Maastricht, per raons personals. Però la pista de Maastricht no és prou llarga perquè l'avió surti directament cap a Mèxic. És per això que l'hem de reposicionar a Lieja."

A Lieja, es fa la càrrega completa de mercaderies i combustible i l'avió pot sortir cap a Mèxic des d'una pista preparada per a això.

La previsió de la companyia era fer aquest vol regularment. I els ecologistes van posar el crit al cel. El van qualificar de "vol comercial més antiecològic del món".

"Nosaltres, el que volem denunciar és el principi mateix d'aquests 'salts de puça' i, de manera més general, un mitjà de transport de mercaderies que és absolutament antiecològic."

Ho deia Pierre Eyben, regidor i portaveu del moviment ecologista Demain, que recordava que durant l'enlairament i l'aterratge els avions contaminen molt. I que un altre problema a tenir en compte és el soroll: en un vol tan curt l'avió no puja gaire alt i això fa que el soroll augmenti en tot el recorregut.

 

 

Finalment, les protestes s'han escoltat. El ministre való d'Aeroports, Jean-Luc Crucke, ha arribat a un acord amb Qatar Airways per tancar el "salt de puça" de Maastricht a Lieja. Això serà quan acabi el contracte de sis vols amb el client. S'acabarà així un dels vols més curts del món.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient

VÍDEOS RELACIONATS