Protesta contra la violència amb armes de foc a Nova York, aquest juny (Reuters/Jeenah Moon

Victòria del lobby de les armes als EUA: es podrà anar armat a tot arreu a tot el país

El Tribunal Suprem al·lega el dret constitucional a la legítima defensa per tombar una llei de l'Estat de Nova York que restringia les armes a l'espai públic

RedaccióActualitzat

L'àmplia majoria conservadora al Tribunal Suprem dels Estats Units s'està fent notar a cada sentència que fa pública. En poques hores de diferència, ha tombat el dret a l'avortament, protegit per la constitució des del 1973, i ha tirat per terra el tímid avenç aconseguit fa 10 dies per controlar l'accés a les armes al país, després de les matances d'Uvalde i Buffalo.

L'alt tribunal nord-americà ha tombat, aquest dijous, una llei centenària de l'estat de Nova York que restringia les armes en públic. Una decisió aplicable a tots els estats i que permet que qui vulgui vagi armat per on vulgui, tal com ha denunciat la governadora de l'estat, Kathy Hochul:

"Aquesta decisió és temerària i reprovable. No és el que volen els novaiorquesos. No necessitem gent que entri al metro, als restaurants o als cinemes amb armes. No necessitem més armes als nostres carrers, perquè ja vivim una crisi de les armes de foc."

El president nord-americà, Joe Biden, també ha criticat una decisió que, assegura, "contradiu el sentit comú i la Constitució" i s'ha compromès a fer "tot el que estigui a les meves mans per reduir el poder de les armes."

I és que la sentència del Suprem és una victòria de l'Associació Nacional del Rifle i afectarà tots els ciutadans del país, tal com s'explica en aquest vídeo:


Dret a la legítima defensa

El Suprem al·lega que la segona esmena de la Constitució, la que garanteix el dret a la legítima defensa, també permet als ciutadans portar ames en públic, i que cap Estat els ho pot restringir.

El gir contundent del Suprem cap a la dreta ha estat possible gràcies a Donald Trump, que abans de deixar la Casa Blanca va poder col·locar tres jutges vitalicis i sumar-los al bloc conservador, que ara té una majoria de 6 a 3.

Aprovat l'acord mínim per controlar les armes

D'altra banda, la Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest divendres un acord històric, encara que de mínims, entre demòcrates i republicans per reforçar el control de les armes de foc després dels últims tirotejos massius ocorreguts en aquest país.

L'acord, que ja va ser aprovat dijous a la nit pel Senat, ja només necessita la firma del president, Joe Biden, per convertir-se en llei.

 El projecte de llei inclou una revisió del procés de compra d'armes per als menors de 21 anys i estén a tot el país les anomenades lleis d'"alerta de perill" ("Red Flag"), que permeten activar un procediment legal per confiscar les armes de foc dels qui representin un perill per a tercers o per a si mateixos.

A més, la proposta busca acabar amb el que es coneix com el "buit legal del nuvi", pel qual fins ara si algú és acusat de violència domèstica sense estar casat, se li permet seguir tenint armes en propietat, cosa que no passa en el cas de les persones casades.

Al marge de restringir lleugerament l'accés a les armes a determinades persones i segons quines circumstàncies, l'acord entre demòcrates i republicans inclou més fons per a recursos de salut mental i per reforçar la seguretat a les escoles, dos aspectes en què insisteixen els defensors de les armes cada vegada que hi ha un tiroteig als EUA.

ARXIVAT A:
Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut