Justin Trudeau, primer ministre del Canadà, fa un petó a la seva dona, Sophie Gregoire, durant la nit electoral (Reuters/Carlos Osorio)

Victòria agredolça de Trudeau al Canadà, que no aconsegueix la majoria absoluta

L'oposició conservadora l'acusa de dividir el país amb unes eleccions anticipades que no li han donat la majoria parlamentària que volia

Tercera victòria electoral consecutiva, aquest diumenge, del primer ministre canadenc, Justin Trudeau. És, tanmateix, una victòria agredolça perquè havia convocat eleccions anticipades, a mitja legislatura, per aconseguir la majoria absoluta al Parlament.

Amb més del 98% dels vots escrutats, però, les eleccions anticipades només haurien servit al Partit Liberal de Trudeau per aconseguir un escó més respecte als 157 que va obtenir fa dos anys.

Lluny, per tant, dels 170 que són la majoria absoluta dels 338 escons de la Cambra dels Comuns.

Erin O'Toole, líder del Partit Conservador, s'adreça als seus seguidors la nit electoral (Reuters/Chris Helgren)

Els comicis, això sí, han servit per revalidar la gestió de la pandèmia per part del govern presidit per Trudeau. I també el suport ciutadà a la resta de formacions, perquè el nou Parlament serà gairebé un calc del que va sorgir de les eleccions celebrades l'octubre del 2019.

Així, si el Partit Liberal de Trudeau guanya un escó, la segona força del Parlament, el Partit Conservador, n'ha perdut dos i passa de 121 a 119.

Yves-Francois Blanchet, líder del Bloc Quebequès (Reuters/Bernard Brault)

A molta distància continuen les tres forces restants: el Bloc Quebequès passa de 32 a 34 escons; el Nou Partit Democràtic, de 24 a 25, i el Partit Verd, de 3 a 2 escons.

Jagmeet Singh, líder del Nou Partit Democràtic, amb la seva dona, Gurkiran Kaur Sidhu, parla als seus votants en la nit electoral (Reuters/Jennifer Gauthier)
Annamie Paul, cap de llista del Partit Verd (Reuters/Blair Gable)

Adreçant-se als canadencs durant la nit electoral, Trudeau ha dit: "Ens envieu de nou a treballar amb un mandat clar de passar la pandèmia i arribar als dies més brillants que hi ha al davant."

Justin Trudeau acompanyat de la seva família en la nit electoral (Reuters/Christinne Muschi)

Per la seva banda, el cap de l'oposició, el conservador Erin O'Toole, ha acusat Trudeau de causar "divisions més fondes" al país amb unes eleccions anticipades que "no li han donat la majoria que volia".


De Trudeau a Trudeau

Trudeau, líder del Partit Liberal del Canadà des del 2013, es va convertir en primer ministre el novembre del 2015, un mes abans de fer els 44 anys. En aquella ocasió sí que va obtenir la majoria absoluta –184 escons–, una majoria que ara ha intentat recuperar sense èxit.

L'arribada de Trudeau al capdavant del govern canadenc va tenir lloc 31 anys després que un altre Trudeau, el seu pare, Pierre Trudeau, deixés el càrrec que va exercir durant un total de 15 anys.

ARXIVAT A:
Canadà
Anar al contingut