La família de Vandecasteele denuncia l'empitjorament de la seva salut des que va ser detingut

"Víctima d'un joc internacional tèrbol": l'Iran condemna a 28 anys un cooperant belga

El govern belga denuncia que els càrrecs han estat "fabricats" per poder intercanviar-lo per un diplomàtic iranià condemnat a Bèlgica

Juli Rodés AlmerActualitzat

Un tribunal de Teheran ha condemnat a 28 anys de presó Olivier Vandecasteele, treballador humanitari belga empresonat a l'Iran des del 24 de febrer.

La família va ser informada de la sentència aquest dimarts en una reunió amb el govern belga en què van participar el primer ministre, Alexander De Croo, i el ministre de Justícia, Vincent van Quickenborne.

El portaveu de la família, Olivier van Steirtegem, ha explicat que els càrrecs pels quals Vandecasteele ha estat condemnat són "encara desconeguts".

"És innocent i víctima d'un joc internacional més gran i tèrbol", ha afegit.

Aquest dimecres Van Quickenborne ha parlat de càrrecs "fabricats" i ha denunciat al Parlament que Vandecasteele va ser detingut com a represàlia per la condemna de presó dictada a Bèlgica contra Assadollah Assadi, un diplomàtic iranià.

També que, des d'aleshores, Vandecasteele "ha estat retingut en condicions infrahumanes".

Algunes informacions asseguren que Vandecasteele estava tancat en règim d'aïllament i que fa un mes hauria començat una vaga de fam.

El govern belga ha assegurat que "continua explorant totes les vies possibles per al retorn de Vandecasteele a Bèlgica".


La solució: l'intercanvi de presoners

L'única opció passaria per un acord d'extradició signat recentment pels governs belga i iranià que permetria l'intercanvi de presoners.

Es dona la circumstància, però, que el Tribunal Constitucional belga el va suspendre la setmana passada arran de denúncies que asseguren que està fet a mida per poder lliurar a l'Iran Assadi, empresonat a Bèlgica, on el 2021 un tribunal d'Anvers el va condemnar a 20 anys per terrorisme.

La suspensió, però, no serà definitiva fins d'aquí a tres mesos, quan el Tribunal Constitucional dicti sentència.

Van Quickenborne, a més, ha defensat que, tot i la suspensió, l'acord es podria aplicar per portar Vandecasteele a casa, perquè el govern belga va tenir notícia de la condemna a finals de novembre, és a dir abans de la suspensió dictada pel Constitucional.

Assadi va ser transferit a Bèlgica des d'Alemanya, on va ser detingut el 2018, acusat de voler atemptar contra una reunió anual del CNRI, el Consell Nacional de la Resistència Iraniana, que aplega la dissidència iraniana a l'exili, que s'havia de fer als afores de París.

Acreditat com a conseller de l'ambaixada de l'Iran a Viena des del 2014, Assadi treballava, segons la Fiscalia alemanya, per al Ministeri d'Intel·ligència i Seguretat, els serveis secrets iranians, per atacar els opositors exiliats a Europa.

ARXIVAT A:
Drets humansIranBèlgica
Anar al contingut