"Viatjar per amor", tot i la Covid: Europa escolta la petició de milers de parelles
La Comissió Europea avala que, com ja fa Dinamarca, els països de la UE permetin viatjar les parelles no casades que acreditin una relació amorosa
"Viatjar per amor", tot i la Covid: Europa escolta la petició de milers de parelles
Una parella a l'aeroport (Europa Press)

"Viatjar per amor", tot i la Covid: Europa escolta la petició de milers de parelles

La Comissió Europea avala que, com ja fa Dinamarca, els països de la UE permetin viatjar les parelles no casades que acreditin una relació amorosa

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Una campanya a les xarxes socials ha fet viral la situació de milers de parelles que han quedat separades per la pandèmia. Les excepcions que permeten viatjar els familiars perquè es puguin reunir en deixa fora les parelles que no tenen la situació formalitzada. Milers d'afectats han impulsat una campanya per aconseguir que simplement l'amor es consideri un motiu per poder viatjat a la Unió Europea

Amb etiquetes com #LoveIsEssential (l'amor és essencial), #LoveIsNotTourism (l'amor no és turisme) o #LiftTheTravelBan (aixequeu el veto a viatjar), les xarxes socials s'han inundat de milers de casos de parelles que no poden viatjar des de països extracomunitaris a Europa, per reunir-se amb les persones amb qui tenen una relació, l'estimat o estimada, parelles d'enamorats, companys, promesos o simplement a qui estimen. 

Parelles de totes les edats, disposades a complir els requisists que calguin si això els permet estar amb la persona estimada.

 

"119 dies sense el meu xicot i tot el que vull és estar al seu costat. Per sentir-me segura, feliç i estimada. #LiftTheTravelBan i deixeu que les parelles no casades es reuneixin. Ens posarem a prova, farem quarantena, farem tot allò que ens demaneu."

 

"Tinc una relació amb un home dels Països Baixos (77 i 70 anys), separats per la pandèmia. Necessitem estar junts. La vida és curta."

En aquest sentit, alguns afectats es queixen que l'EU es preocupa més de les mercaderies o del turisme que del benestar de les persones. I altres consideren que el matrimoni no pot ser l'única solució a aquest problema.
 

 

Suport de la Comissió Europea

La Comissió Europea ha respost a la petició. La comissària d'Interior Ylva Johansson ha donat suport a la inciativa i insta els governs dels 27 països de la Unió a flexibilitzar els criteris que permetin l'entrada a extracomunitris que mantinguin una relació consolidada amb un ciutadà europeu, que es pugui acreditar.

"El company o "estimat" amb qui un ciutadà o resident de la UE té una relació duradora acreditada hauria d'estar exempt de les restriccions sobre viatges no essencials. L'amor és essencial, i tant!"

Vull donar suport a la campanya #LoveIsEssential. Insto les autoritats dels estats membre i les companyies de viatges a aplicar una definició de les parelles el més àmplia possible.

 

Una recollida de signatures a Change.org ja n'ha aconseguit més d'11.000. Robin Brune, un dels impulsors, demana a la comissària "una definició clara" per a les parelles que no estan casades davant de la dificultat de demostrar les relacions amoroses.

"Permetim destacar un aspecte important: les "relacions duradores ... degudament testificades" han de definir-se de manera molt clara per a les parelles no casades que viuen relacions a llarga distància. Sisplau segueixin l'exemple de Dinamarca!"

Cada país té competència per definir els requisists d'entrada i Dinamarca ha estat el primer país de la UE en concretar-ho. 
 

 

Dinamarca, Àustria i Suècia

Europa ha obert fronteres a 15 països fora de l'espai Schengen. La normativa europea diu que només es pot viatjar a països fora d'aquesta llista per necessitats essencials o de força major. Això no inclou retrobaments amorosos de parelles en què un dels dos és extracomunitari, excepte si són matrimoni o parella de fet.

Dinamarca és el primer país de la Unió que, en la seva normativa, es refereix a parelles amoroses. Des del 27 de juny han ampliat la normativa.

Ja el 27 de juny, el govern ampliarà alguns propòsits dignes, que actualment només s'apliquen als països de la UE i de Schengen i al Regne Unit, per aplicar-los també per a països tercers. L'expansió abastarà nòvios/nòvies, avis i nets, entre d'altres. No obstant això, serà obligatori presentar una prova negativa realitzada en un termini de 72 hores abans de l'entrada a Dinamarca.

Àustria i Suècia ja han seguit els passos del govern danès. Alemanya ho està debatent. Alguns eurodiputats ja han començat a fer peticions als governs dels seus països.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus MobilitatDesescalada
Anar al contingut