ANÀLISI

Veu incessant

Als deu anys de la seva mort, Roger Canadell i Montse Caralt recuperen un llibre de poemes de Miquel Martí i Pol que el poeta va presentar al concurs de Cantonigròs i que romania inèdit, tret d'algunes peces que es van publicar en altres reculls. Una bona oportunitat de descobrir una obra que va escriure abans d'aconseguir la fama i el reconeixement del país.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

Edicions 62 acaba de publicar "Veu incessant", de Miquel Martí i Pol, una edició commemorativa dels 10 anys de la mort de l'autor de Roda de Ter a càrrec de Roger Canadell i Montse Caralt, que també tenen cura del pròleg.

 

Es tracta d'un llibre que recull 21 poemes que s'han conservat mecanografiats a l'arxiu de la parròquia de Sant Roc de Cantonigròs, on tenia lloc des de 1944 el Concurs Parroquial de poesia, un certamen que l'any 1955 va comptar amb la participació de Martí i Pol. El llibre no es va editar mai de forma completa, tot i que alguns dels poemes que el formen es van incloure en llibres posteriors del poeta.

 

El llibre va quedar en cinquena posició al premi de poesia catalana Ciutat de Barcelona el gener de 1955 i l'agost del mateix any obtenia un accèssit a Cantonigròs gràcies a l'opinió d'un jurat format per Carles Riba, Josep Miquel i Macaya, Josep Pedreira, Jordi Sarsanedas i Joan Triadú. L'editor Pedreira li va prometre publicar el llibre, tal com havia fet amb "Paraules al vent", guanyador del premi Óssa Menor de poesia del 1953, però els diferents compromisos editorials van deixar en via morta l'edició.

 

Segons apunten Canadell i Caralt, els poemes del llibre es poden llegir com un itinerari vital al voltant de la presència de Déu, agraïment, rol profètic i fins i tot un punt de retret, i, de fet, propugnen que el llibre ha de tenir un paper important en la trajectòria literària de l'autor pel que fa a la seva evolució i a la manera de concebre el jo literari. Pel que fa als criteris d'edició, s'han reproduït els 21 poemes i només se n'ha regularitzat l'ortografia i els errors de mecanografia, conservant fidelitat absoluta al text original. L'edició es tanca amb l'acta que dóna fe del veredicte del jurat del premi.

Anar al contingut