Un exemplar de dragó de Komodo (Pixabay)
Un exemplar de dragó de Komodo (Pixabay)
Indonèsia

Vetaran el turisme a l'illa de Komodo per evitar el robatori i contraban de dragons

Indonèsia prohibirà l'accés de turistes a l'illa després de desarticular una xarxa que havia venut una quarantena de dragons de Komodo per 1,3 milions d'euros

RedaccióActualitzat

El govern d'Indonèsia està decidit a protegir els menys de 6.000 exemplars dels dragons de Komodo que queden en llibertat. Per aquest motiu ha anunciat que tancarà l'accés dels turistes a l'Illa de Komodo a partir del gener del 2020.

L'anunci s'ha fet després que la policia hagi detingut en les últimes setmanes una desena de persones acusades de robar i fer contraban de més de 40 animals d'aquesta espècie. Segons ha explicat el portaveu policial, cada exemplar de dragó de Komodo s'hauria venut per uns 500 milions de rupies (uns 32.000 euros). La medicina tradicional xinesa atribueix propietats antibiòtiques a la sang i altres òrgans d'aquests dragons, i això els fa atractius per als compradors asiàtics:

"Aquests animals es venen per a la medicina tradicional. Els dragons de Komodo podrien ser utilitzats per fer un antibiòtic."

Els dragons de Komodo, l'espècie de llangardaix viva més grossa, només es pot trobar en llibertat a les tres illes de l'est d'Indonèsia que formen el parc natural de Komodo (Komodo, la més gran i que ara es tancarà, Rindja i Padar). Komodo s'han convertit en una de les principals atraccions turístiques d'Indonèsia.

Ara, el govern indonesi sembla decidit a preservar una espècie animal única al món i prohibir l'accés dels turistes a l'illa principal, on viuen uns dos milers de persones.

Els dragons de Komodo han existit des de fa centenars de milers d'anys, però la seva existència es va documentar per a la ciència a principis del segle XX. Cada exemplar pot tenir una longitud de fins a tres metres i un pes de 70 kg. A conseqüència de les seves grans dimensions són els superdepredadors dels ecosistemes on viuen.

Difícils de veure en llibertat, la seva reputació d'animal violent i temible els converteix en un dels animals més populars als zoològics. Però la seva ferocitat no els protegeix de l'activitat humana i ara són espècie amenaçada: estan catalogats com a "vulnerables" a la llista vermella que publica la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura.

A Indonèsia els dragons estan protegits i des del 1980 les tres illes que són l'ecosistema d'aquests animals estan considerades Parc Nacional per contribuir a la conservació de l'espècie.

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut