Vestits de neoprè a la piscina
El centre diu que mantindrà la piscina oberta el màxim de temps possible (Reuters/Lucien Libert)
França

Vestits de neoprè a la piscina: un efecte insòlit de la pujada del preu del gas

La piscina a l'aire lliure de Nogent-sur-Marne, a prop de París, ha deixat d'escalfar l'aigua, i és obligatori banyar-s'hi protegit amb neoprè

Redacció/Agències

L'escalada abrupta del preu del gas té moltes conseqüències en el dia a dia. Un dels indrets on se'n noten els efectes és a les piscines, que, en alguns casos, estan reduint la temperatura de l'aigua, o bé directament apaguen del tot el sistema de calefacció.

És el que passa en una piscina exterior francesa. Els banyistes s'hi fiquen amb vestits de neoprè. La instal·lació a l'aire lliure és a Nogent-sur-Marne, una població a uns 10 quilòmetres de París, i té mida olímpica.

L'aigua solia escalfar-se fins a uns confortables 26 graus. Això era abans que la guerra d'Ucraïna fes enfilar els preus del gas. Ara, està a 19 graus.

Molts banyistes ja havien començat a fer servir vestits de neoprè des de fa uns quants dies, però des de l'1 d'octubre la piscina els ha convertit en obligatoris. Diuen que, així, evitaran qualsevol urgència mèdica entre les persones que no estiguin acostumades a nedar dins l'aigua freda.

En un dia de tardor fresc i assolellat, la nedadora Muriel Goldberg, de 63 anys, ha explicat a l'agència Reuters que no li fa res haver de dur el vestit de neoprè.

"És pura felicitat. Sincerament, el vestit de neoprè és una gran experiència. No n'havia fet servir mai, pensava que em faria nosa per moure'm, però no és així.

Vestits de neoprè a la piscina
Des de l'1 d'octubre la piscina ha convertit el neoprè en obligatori (Reuters/Lucien Libert)

Uns quants nedadors incondicionals són a l'aigua, absorts, mentre fan braçades sense queixar-se. Ho resumeix bé Nicolas Lioret, de 48 anys:

"Millor una piscina freda que una de tancada. Encara podem practicar el nostre esport preferit. Crec que és una bona solució".

Vestits de neoprè a la piscina
Molts nedadors es fiquen a l'aigua sense queixar-se i entenen la decisió que ha pres la direcció (Reuters/Lucien Libert)

El socorrista Guy Dalpayrat aclareix que el centre intentarà mantenir la piscina oberta el màxim de temps possible, probablement fins que la temperatura baixi dels 15 graus, quan ja seria una aigua excessivament freda.

El director de l'equipament esportiu Nogent Nautique, Adrien Nougot, confirma que el centre ha pres aquesta decisió purament per motius econòmics.

Afirma que el preu del gas s'havia disparat des d'una mitjana d'11 euros per megawatt hora el setembre del 2020 als 151 euros el setembre del 2022. Ara, la mesura els permetrà estalviar fins a 50.000 euros al mes en la temporada de fred més intens.

Vestits de neoprè a la piscina
Diuen que la mesura els permetrà estalviar fins a 50.000 euros al mes en la temporada de fred més intens (Reuters/Lucien Libert)

El govern francès també demana que es facin esforços d'estalvi energètic. Als gestors de piscines els ha dit que redueixin la temperatura de l'aigua 1 grau, encara que no és obligatori. Als municipis i empreses els requereix que abaixin el consum d'energia sempre que sigui possible.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergiaEcologiaFrança
Anar al contingut