Madrid

Verola del mico: Sanitat anuncia la compra centralitzada de vacunes i antivirals

El Ministeri confirma 59 casos a Espanya i diu que són de la variant més benigna

RedaccióActualitzat

El govern espanyol participarà en una compra centralitzada de la UE de vacunes Imvanex contra la verola per fer front al brot de verola del mico que s'ha estès per una vintena de països del món. També s'adquiriran unitats de l'antiviral Tecovirima.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat que la compra es canalitzarà a través de l'Autoritat de Preparació i Respostes davant Emergències Sanitàries (HERA, en anglès), que pertany a la Comissió Europea:

"Hem treballat coordinadament amb la CE i l'HERA, perquè una de les lliçons de la pandèmia és que els estats membres havíem d'estar preparats per als reptes sanitaris que es presenten en cada moment, i, en situacions com aquesta, poder accedir de forma equitativa als recursos necessaris."

La compra es farà en les quantitats i terminis que fixi l'HERA, ha afegit Darias després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut.

I és l'HERA la que està "en contacte amb la companyia danesa (Bavarian Nordic) i la que establirà els terminis i dosis que es repartiran de forma proporcional", com ha passat amb les vacunes de la covid, que es van distribuir en funció de la població. "Del que es tracta és que tots els estats puguin d'accedir de manera equitativa a aquesta vacuna", ha remarcat.

Darias ha subratllat que les dosis són "de producció i accés limitat".

Preguntada si l'arribada de la vacuna podrien ser d'aquí uns dies o setmanes, la titular de Sanitat s'ha tornat a remetre a l'HERA i a les gestions de la Comissió Europea per obtenir-les dosis "en les millors condicions".

Falta decidir l'estratègia de vacunació

Ara la Ponència de Vacunes del Ministeri de Sanitat haurà de decidir l'estratègia de vacunació.

Un dels aspectes a tenir en compte és que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) va aconsellar la setmana passada que, "en cas de tenir vacunes de la verola disponibles, la vacunació de contactes estrets d'alt risc s'hauria de considerar després d'un estudi de benefici de riscos".

"La Ponència de Vacunes està treballant per definir en quins casos s'hauria de posar i en quins supòsits", ha afirmat la ministra.

Una vacuna autoritzada el 2013

La vacuna Imvanex contra la verola va rebre l'autorització de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) el 2013 i de la Food and Drug Administration (FDA) nord-americana el 2019. Als Estats Units, es comercialitza amb el nom de Jynneos.

La vacuna podria protegir de la verola del mico en humans en prop del 85% de casos, segons s'ha vist amb les vacunes utilitzades abans de l'erradicació de la verola humana.

L'antiviral Tecovirimat SIGA, que alenteix la propagació de la infecció, està autoritzada per tractar la verola, la verola del mico i la verola bovina.

Els efectes d'una infecció de la verola del mico en un infectat a la República Democràtica del Congo
Efectes de la verola del mico en un infectat a la República Democràtica del Congo (EFE/Brian W. j. Mahy/Center for Disease Control)


59 positius confirmats a Espanya

Segons les dades d'aquest dimecres de l'Institut de Salut Carlos III, a Espanya s'han registrat 59 positius confirmats per PCR que són d'orthopoxvirus (la família d'aquest virus), dels quals 20 s'han acreditat que són verola del mico per la seqüenciació parcial del virus. La resta estan a l'espera dels resultats de l'anàlisi.

La gran majoria de contagis s'han donat a la Comunitat de Madrid.

En total, el Carlos III ha analitzat un centenar de mostres. El director de l'organisme, Cristóbal Belda, ha comentat que gairebé el 100% dels casos confirmats són de la variant de l'Àfrica occidental, més benigna que la central.

El Regne Unit, Espanya i Portugal encapçalen, per aquest ordre, el rànquing de països on s'han donat més casos.

El protocol per als positius de verola del mico

Les autoritats sanitàries europees insisteixen que les persones contagiades han d'evitar el contacte amb altres persones i que els contactes estrets han de portar mascareta.

També han alertat que cal que posin en quarantena les mascotes, si en tenen.

La recomanació té com a objectiu evitar que s'iniciïn cadenes de transmissió entre animals que arribin a la fauna silvestre. Un escenari que, segons el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, podria convertir aquest patogen en "endèmic a Europa".

 

ARXIVAT A:
Verola del mico
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut