Vergés insta Junts a presentar una fórmula per assumir les funcions de la presidència del Parlament (ACN/Sílvia Martí)
Barcelona

Vergés insta Junts a assumir les funcions de la presidència al Parlament: "És l'acord"

En una entrevista a Catalunya Ràdio, la vicepresidenta primera del Parlament, ara en funcions de presidenta, demana al soci de govern que diguin "quina fórmula volen"

Redacció/AgènciesActualitzat

ERC insta Junts a plantejar una fórmula per tornar a assumir les funcions de la presidència del Parlament després de la suspensió de Laura Borràs.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, ara en funcions de presidenta, ha rebutjat que se la consideri com a "presidència interina" i "substitució de presidència" i ha instat JxCat a moure fitxa per resoldre la situació al setembre: 

"He hagut d'assumir les funcions de presidència. Ho faig amb tota la responsabilitat amb una situació no volguda per ningú. Lamento que la segona institució del país estigui així.

A partir de setembre intentem complir els acords que tenim. Ho hem dit i repetit des d'ERC, que estem compromesos amb l'acord d'investidura, pel qual les atribucions de presidència del Parlament corresponen a Junts. Els emplacem que ens diguin quina fórmula volen." 

Vergés ha afegit que estan "disposats a tot" i que facilitaran l'acord. "Mentrestant, em toca assumir com a vicepresidenta primera aquestes funcions, però emplacem Junts que puguin assumir aquestes funcions, que és el que està acordat", ha insistit. 

Escolta aquí l'entrevista íntegra a Alba Vergés: 


Borràs no pot exercir el càrrec. El 28 de juliol va perdre les funcions perquè la mesa del Parlament va aplicar l'article 25.4, que preveu suspendre un diputat si li obren judici oral per corrupció.

I el TSJC li va obrir per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, un fet que ha deixat el Parlament en una situació inèdita. 

El mateix dia de la suspensió de Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va assegurar que el seu partit no proposarà cap persona per substituir-la a la presidència del Parlament.

Com resoldre el vot de Lluís Puig 

En la mateixa entrevista, Vergés ha afirmat que la reforma del reglament de la cambra és l'única via per garantir que el vot delegat de l'exconseller Lluís Puig, anul·lat pel Tribunal Constitucional, pugui ser comptabilitzat.

Vergés ha afirmat que retocar el reglament és la millor via per aconseguir-ho: 

"Lluís Puig és diputat al Parlament. Hem de poder garantir-li el vot, la participació. I fer tot el que calgui per fer-ho possible, no és només signar una acta, sinó fer les reformes necessàries perquè això sigui possible per sempre. La reforma del reglament és el que hem defensat sempre i el que ens tocarà fer." 

De moment, la fórmula que van acordar els membres independentistes de la mesa, amb Borràs al capdavant, és que la presidenta comptabilitzi verbalment el vot de Puig, però no aparegui al panell electrònic per no comprometre els funcionaris.

Ara s'està pendent de les actes dels plens del juliol per veure com reflecteixen aquesta fórmula que la dirigent de Junts va fer servir en els dos plens del mes passat: el del 6 i 7 de juliol i el del 20 i 21 de juliol.


Vergés, protagonista d'un documental a Netflix 

La que va ser consellera de Salut durant l'esclat de la pandèmia també ha comentat el documental que ha publicat Netflix sobre la gestió que la Generalitat va fer de la crisi sanitària. 

La política igualadina ha explicat que recull l'experiència de professionals, famílies i l'aleshores president de la Generalitat, Quim Torra

Ha considerat que és una manera de "tancar el cercle d'un període complicat", un document que fa "reviure sentiments molt durs" i recordar detalls que potser hem oblidat.

També ha celebrat que, amb el documental, "el punt de vista d'un país com Catalunya també es pugui veure en anglès a la resta del món".

 

ARXIVAT A:
JuntsERCAlba VergésLaura BorràsParlament de Catalunya
Anar al contingut