El centre de Puigcerdà aquest dimarts al vespre (Ferran Moreno / TV3)
El centre de Puigcerdà aquest dimarts al vespre (Ferran Moreno / TV3)

La Cerdanya i el Ripollès, tancades perimetralment des d'aquesta mitjanit

La consellera de Salut ha anunciat que, davant la situació epidemiològica a les dues comarques, s'hi tanca la restauració i només s'hi permetrà l'accés per motius excepcionals

Actualitzat

La situació epidemiològica a la Cerdanya i el Ripollès ha fet que el govern hagi decidit tancar perimetralment les dues comarques des de la mitjanit de dimarts a dimecres.

Durant els propers quinze dies, fins al 6 de gener, només es permetrà l'accés a les dues comarques per motius excepcionals, entre els quals hi ha anar a treballar, qüestions sanitàries, la recollida i cura de menors o dependents, assistència a centres docents, requeriments urgents a jutjats o notaris i tràmits inajornables.

Aquelles persones a qui la mesura hagi sorprès a la Cerdanya o al Ripollès també podran tornar als seus habitatges. Totes aquestes causes excepcionals s'hauran d'acreditar.

 

La Generalitat ha decidit tancar la restauració, les activitats esportives sota sostre i bona part de les activitats culturals a la Cerdanya i el Ripollès. Les restriccions als equipaments culturals no afecten els museus i les biblioteques.

Un dispositiu de 200 agents dels Mossos d'Esquadra es desplegarà a les carreteres principals i secundàries de les dues comarques per vigilar el compliment de les mesures decidides pel govern.

 

 

 

 

Situació "molt complicada" a les dues comarques

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la situació epidemiològica a les dues comarques, però també la situació assistencial "és molt complicada" i cal "preservar" els dos hospitals comarcals, el de Campdevànol i el de Cerdanya. És per això que la consellera considera que cal prendre "mesures contundents":

"Són hospitals petits i no tenen llits de crítics"

A l'Hospital de Campdevànol, segons les dades que ha donat Vergés, hi ha 22 ingressats per Covid i, en els últims dies, hi ha hagut un creixement dels ingressos diaris i un brot que ha afectat 21 professionals. Això ha fet que s'estigui derivant els pacients que no són de Covid als centres hospitalaris d'Olot i de Girona.

Pel que fa a l'Hospital de Cerdanya, hi ha onze ingressats i en els darrers dies hi ha hagut un "creixement intens" dels casos, amb deu professionals en aïllament preventiu.

 

Exterior de l'hospital de Campdevànol
Exterior de l'hospital de Campdevànol (ACN / Gemma Aleman)

 

El cap de la unitat de seguiment de la Covid, Jacobo Mendioroz, ha apuntat que, amb la situació actual, es fa "difícil contenir la pujada sense prendre més mesures".

Mendioroz ha apuntat que l'evolució epidemiològica de les últimes dates fa pensar que hi ha hagut un "augment de població" en aquestes zones, on hi ha diverses segones residències. El cap de seguiment de la Covid ha explicat que hi ha hagut molts brots diferents no relacionats i un creixement desproporcionat en una població tan petita.

 

La situació epidemiològica ha empitjorat

En les últimes quatre setmanes ha empitjorat la situació epidemiològica a la Cerdanya i el Ripollès, amb una incidència de casos de coronavirus en els últims 14 dies superior als 1.000 casos per cada 100.000 habitants, un augment de la velocitat de propagació i una alta positivitat detectada en els cribratges.

A la comarca de la Cerdanya, s'han comptabilitzat 1.278 casos confirmats des de l'inici de la pandèmia, amb 18 morts. Actualment, el risc de rebrot és de 4.081 i la velocitat de reproducció del virus és de 2,34.

Pel que fa al Ripollès, des del començament de la pandèmia, s'hi han registrat 1.314 positius i la velocitat de reproducció es troba situada en l'1,40.

Segons les dades del Departament de Salut publicades al portal dadescovid.cat, la incidència acumulada a la Cerdanya als últims 14 dies és de 1.811 casos per cada 100.000 habitants, i al Ripollès és de 1.858 casos per 100.000 habitants.

 

Reunions limitades a sis persones

A la Cerdanya i al Ripollès, les reunions d'aquests dies queden limitades a sis persones de dues bombolles diferents, en qualsevol dia d'aquestes festes.

A la resta de Catalunya, es va decidir l'excepció de permetre reunions de fins a 10 persones d'un màxim de dues bombolles el 24 de desembre, Nadal, Sant Esteve, el 31 de desembre, Cap d'Any i Reis.

 

Oberts els comerços de fins a 800 metres quadrats

Pel que fa als comerços, es mantenen oberts els de primera necessitat, com és habitual, i la resta, si fan fins a 800 metres quadrats, hauran de limitar l'aforament al 30% de la capacitat. Els establiments de més de 800 metres quadrats també podran obrir amb aquest límit sempre que redueixin la superfície hàbil.

Vergés ha explicat que properament es convocaran els dos consells comarcals per començar a treballar sobre ajudes econòmiques per afrontar les pèrdues que experimentaran els diferents sectors afectats pel tancament.

El confinament perimetral no afecta el funcionament de les pistes d'esquí, perquè es tracta d'activitats a l'aire lliure, però sí que queden limitats els serveis que s'hi ofereixen, seguint els mateixos criteris que la restauració.

 

L'entrada de Llívia per carretera
L'entrada de Llívia per carretera (ACN / Albert Lijarcio)

 

Trànsit permès entre les dues comarques

Sàmper ha detallat que el trànsit està permès a les dues comarques, de manera que és possible transitar-hi sempre que el punt d'origen i de destinació no es trobi ni a la Cerdanya ni al Ripollès:

"Una persona del Barcelonès o de l'Alt Empordà que hagi de desplaçar-se pel Túnel del Cadi té la possibilitat de fer-ho, sempre que comenci i acabi fora de les comarques"

El titular d'Interior també ha dit que el toc de queda a les dues comarques es manté com a la resta de Catalunya: normalment fins a les deu de la nit, fins a la una de la matinada els dies 24, 25 i 31 de desembre i fins a les onze de la nit el 5 de gener, només per tornar al domicili i no per acudir a trobades socials.

 

Els polítics de la zona reclamen ajudes

A la Cerdanya i al Ripollès entenen la decisió del confinament comarcal però reclamen que vagin acompanyades d'inversió. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira Brosel, assegura que, amb aquesta mesura, es perd un 45% de la facturació de la temporada d'hivern. "Les mesures restrictives han d'anar acompanyades de mesures d'ajuda i d'estímul econòmic", ha reclamant Piñeira:

"Malauradament ens impacta de ple en la nostra gran temporada turística. El Nadal, Cap d'Any i Reis són, per nosaltres, el 15 d'agost del litoral i, per tant, té una afectació econòmica molt important"

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, reclama explicacions al govern pel tancament:

"Evidentment, acatarem perquè el primer és la salut, però volem que ens expliquin les mesures que ha pres el govern per no haver d'arribar a aquesta situació"

 

 

A la resta de Catalunya no es preveuen més restriccions

En una compareixença anunciada amb menys de dues hores d'antelació, Vergés ha remarcat que, ara per ara, no es preveu prendre més mesures a la resta de Catalunya abans del dilluns 28, dia en què es farà una revisió de les mesures restrictives anunciades divendres passat.

Tot i que la situació de la pandèmia a Catalunya no ha millorat i la pressió hospitalària no ha parat de créixer en l'última setmana, la consellera ha assenyalat que el comportament a la Cerdanya i al Ripollès és "molt diferenciat" al de la resta del país i que, ara mateix, no hi ha "un creixement exponencial" a Catalunya:

"No estem així en cap altra comarca, de moment"

Aquest dilluns ja van entrar en vigor noves mesures a Catalunya, en principi previstes fins a l'11 de gener, però que es revisaran el 28 de desembre. Es tracta de restriccions que afecten la mobilitat, la quantitat de persones que poden reunir-se i la restauració.

 

El carrer Major de Puigcerdà, un dia del darrer pont de la Puríssima
El carrer Major de Puigcerdà, un dia del darrer pont de la Puríssima (ACN / Albert Lijarcio)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaMiquel SàmperAlba Vergés
Anar al contingut