Vergés diu que la Generalitat "no traspassarà la responsabilitat del desconfinament"

En una roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, Vergés ha dit que la manera com està gestionant el ministeri el confinament ni ha funcionat ni funcionarà

RedaccióActualitzat

El pla de desconfinament del govern espanyol ha estat durament criticat per la consellera Alba Vergés. En una roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, amb el ministeri i les comunitats autònomes, ha dit que la manera com està gestionant el ministeri el confinament ni ha funcionat ni funcionarà.

"Les decisions seran territorialitzades o no seran. Aquest estat d'alarma no funciona ni funcionarà. Aquesta improvisació fa mal a la ciutadania"

El govern espanyol ha compartit aquesta tarda els plans amb les comunitats autònomes i la consellera ha carregat contra el govern central perquè, assegura, només els demanen informació per prendre les decisions. Es queixa que no tenen en compte les seves aportacions. Visiblement molesta, la consellera ha assegurat que la Generalitat no és una gestora:

"No tinc cara per dir a la gent que l'únic que puc fer és enviar una informació i esperar que prenguin decisions. No som una gestora del sistema de salut"

"Ni jo ni cap altre conseller d'altres territoris podem enviar informació al ministeri i després no donar cap resposta als ciutadans"

La consellera critica que Madrid no els ofereix la possibilitat de participar en el disseny del desconfinament:

"Avui no hem abordat cap punt només ens han demanat informació"

Segons Vergés, les actuacions han de ser descentralitzades o no poden ser. Fins i tot a Catalunya, ha dit, treballa d'aquesta manera com es va poder veure en el cas de la Conca d'Òdena.

La consellera ha assegurat que el Govern seguirà treballant en el seu propi pla de desconfinament, i ha apel·lat a la prudència de la societat catalana:

"Jo no tinc cara de dir a la gent, als alcaldes, a les empreses, que tenen dubtes, que l'únic que puc fer és enviar informació i esperar asseguda que prenguin les decisions"

El Govern, ha continuat, "planificarà tot allò necessari", i segueix demanat a la gent que es mantingui a casa. En preguntar-li específicament si el Govern tirarà pel dret i se saltarà l'estat d'alarma, ha assegurat que no es volen saltar res, i que volen seguir treballant "amb coordinació" amb l'Estat.

Ara bé, ha demanat el mateix a l'altre part, en lloc d'aplicar un estat d'alarma que "és imposició i centralització de decisions".Vergés ha assenyalat que la ciutadania ha de saber que té un Govern "que respon i que està treballant".

D'altra banda, la consellera Vergés ha explicat que per primera vegada, aquest dijous, van estar per sota dels 1.000 llits d'unitats de crítics ocupats per Covid-19 i això representa un 167% dels llits de crítics habituals del sistema sanitari català.

Sobre els estudis de seroprevalença, ha explicat que intentaran compatibilitzar el que han de fer per encàrrec del Ministeri de Sanitat, amb 9.000 proves a nivell de províncies, amb els que es volen plantejar des de la Generalitat.

La desescalada, segons Madrid

El camí cap al desconfinament serà gradual i asimètric, però no es farà necessàriament per comunitats autònomes, sinó per territoris. A més,
es farà en funció del ritme de contagis, que haurà de ser inferior a una persona per pacient, i el nivell de pressió del seu sistema sanitari.

La meitat dels llits a les unitats de cures intensives hauran d'estar lliures per atendre altres malalties que no siguin la Covid-19 i la taxa d'hospitalització per coronavirus no haurà de superar el 30 per cent.

També es valorarà la capacitat de cada territori per detectar els nous casos i fer un seguiment tant dels infectats com del seu entorn.

Les comunitats autònomes han elaborat plans propis que han proposat en una videoconferència al ministre de Sanitat. Salvador Illa avisa: les propostes s'estudiaran, però qui portarà el timó serà el govern espanyol.

De fet, en el primer pas cap al desconfinament, el de deixar sortir els menors de 14 anys a partir de diumenge, el ministeri no ha seguit el criteri de les comunitats com Catalunya, que demanava que es regulés per franges horàries.

El disseny de la desescalada es farà en funció dels resultats de l'estudi de seroprevalença, que permetrà obtenir un mapa sobre l'evolució del coronavirus. La setmana que ve es començaran a fer proves a 30.000 famílies escollides a l'atzar. A partir d'aquests resultats i de les dades de nous contagis, el govern espanyol no descarta que en aquest camí a la tornada a la normalitat també es puguin fer passos enrere.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut