Ventada històrica amb cops huracanats

Néstor GómezActualitzat

Catalunya ha rebut el temporal de vent més dur dels darrers anys amb vents per sobre dels 120 km/h en zones no acostumades a aquest fenomen.

Les situacions atmosfèriques de nord són propícies a ventades als dos extrems del país i al Pirineu. En aquest cas, tot Catalunya s'ha trobat sota els efectes del vent, situació que va durar. El Servei Meteorològic de Catalunya ja va avisar de la greu situació que es podria viure en activar l'avís de vent a tot el país, tret del pla de Lleida. Bona part de les comarques catalanes del nord del país estaven en avís vermell, de perill molt alt, nivell màxim de perill.

Els 176,7 km/h del santuari de Queralt és un cop rècord en aquest estació meteorològica, amb dades des del 2001, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Mecanisme de la ventada històrica

El vent de nord procedent del centre continental va creuar sense gaire intensitat tot França. L'aire llisca sense entrebancs per la planura francesa cap al Pirineu. En topar contra la gran muralla que suposa aquesta serralada de més de 3.000 metres, l'aire es veu obligat a vorejar-lo -i així és com apareix la tramuntana per l'extrem oriental del Pirineu i el mestral per l'extrem l'occidental- o a saltar-hi per sobre. La major part de l'aire voreja la serralada i una petita part el sobrepassa, i això causa una gran acceleració del vent. Els cops a alta muntanya van arribar als 149 km/h a Ulldeter, a 2.500 metres.

Un cop el vent creua el Pirineu es fan unes ones que provoquen acceleració del vent al Prepirineu. D'aquí que trobem el cop màxim més fort del dia al santuari de Queralt amb 176 km/h. Aquest pic de vent màxim al Prepirineu no és uniforme arreu, sinó que depèn de l'orografia del terreny.

El vent en el seu camí cap al sud va travessar la serralada prelitoral, de dimensions més modestes que el Pirineu, on Montserrat i el Turó de l'Home van superar els 120 km/h. Aquest flux en caure al Vallès es va accelerar, possiblement per la canalització de les valls de la riera de les Arenes i del riu Ripoll, i va arribar a ràfegues entre 125 i 135 km/h. Són aquestes fortes ventades al peu de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, les zones habitades del Vallès Occidental, les que han deixat aquest terrabastall a poblacions com Sabadell i Terrassa.

Temporal històric i tràgic del 24 de gener del 2009

Els 8 cops de vent més forts a Catalunya des de l'any 2000:

  • 218 km/h a Portbou, el 29 de gener de 2001.
  • 208 km/h a Portbou, el 31 de desembre de 2000.
  • 207 km/h a Vinebre, el 21 de gener de 2000.
  • 205 km/h a Hostalets de Pierola, el 15 de desembre de 2000.
  • 200 km/h a Portbou, el 24 de gener de 2009.
  • 181 km/h a lac Redon, el 5 de febrer de 2002.
  • 180 km/h a la Bonaigua, el 16 d'abril de 2007.
  • 180 km/h al Port del Comte, el 6 de maig de 2003.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut