La Bíblia hebrea més antiga que es coneix, subhastada a Sotheby's per 38,1 milions d'euros (EFE / Sotheby's)
La Bíblia hebrea més antiga que es coneix, subhastada a Sotheby's per 38,1 milions d'euros (EFE / Sotheby's)
Nova York

Venen per 35 milions l'històric còdex Sassoon, la Bíblia hebrea de més de 1.000 anys

Considerat un dels textos més importants i singulars de la humanitat, el còdex Sassoon té més de mil anys i és l'exemplar de la Bíblia hebrea més complet de què es té constància

Redacció / AgènciesActualitzat

Són 792 pàgines de pergamí, tenen més de mil anys, pesen 12 quilos i contenen els 24 llibres de la Bíblia hebrea. El còdex Sassoon, la Bíblia hebrea més antiga, està considerat un dels textos més importants i singulars de la humanitat.

S'ha venut aquest dimecres a la casa Sotheby's de Nova York per 38,1 milions de dòlars, més de 35 milions d'euros, una xifra que l'ha convertit en el manuscrit més car que s'ha subhastat mai.


A banda de ser el més antic, el còdex Sassoon també és l'exemplar de la Bíblia hebrea més complet de què es té constància. Sotheby's el valorava inicialment entre 30 i 50 milions de dòlars, i la puja no va durar ni cinc minuts.

Una de les 792 pàgines de la Bíblia hebrea més antiga, copiades sobre pergamí de pell d'ovella
Una de les 792 pàgines de la Bíblia hebrea més antiga, copiades sobre pergamí de pell d'ovella (Reuters / Nir Elias)

Cap a Tel-Aviv

El comprador de la Bíblia es va donar a conèixer després de la subhasta. Se l'ha quedat el filantrop i antic ambaixador nord-americà Alfred Moses, que l'ha donat al Museu del Poble Jueu de Tel-Aviv, a Israel.

Els representants del museu han proclamat que es tracta d'un "moment històric" i que, amb la compra, s'aconsegueix que la Bíblia "torni a casa".

En un text penjat a la pàgina de Facebook del museu, expliquen que la Bíblia hebrea passarà a formar part de l'exposició principal i de la col·lecció permanent del Museu del Poble Jueu.

"La Bíblia més preuada, històrica i completa que existeix es mostrarà permanentment al Museu Jueu més gran del món".


Salvat d'una sinagoga destruïda

Datada al voltant de l'any 900 i procedent d'un territori entre els actuals Israel i Síria, el còdex Sassoon reuneix, a falta d'una dotzena de fulls, els 24 llibres de la Bíblia hebrea, incloent-hi vocals, puntuació, accents i anotacions.

Els 24 llibres de la Bíblia hebrea estan dividits en tres parts (el Pentateuc, els Profetes i els Escrits), i constitueixen la base del judaisme i de les altres dues religions monoteistes, el cristianisme i l'islam.

Es creu que un escriba va copiar durant un any o dos les 792 pàgines de la Bíblia sobre pergamí de pell d'ovella. Això devia requerir força recursos, la qual cosa situa el còdex Sassoon com un "objecte d'un luxe i una raresa extrems", segons el descriu Sotheby's.

Va anar de mà en mà fins que el van donar a la sinagoga de Makisian, al nord-est de Síria, al segle XIII. A finals del segle XIV, la sinagoga va ser destruïda i el manuscrit se'l va quedar un membre de la comunitat amb l'encàrrec de preservar-lo fins a la reconstrucció del temple, un fet que no va passar mai.

Durant diversos segles, el còdex va estar en parador desconegut fins que va sortir al mercat l'any 1929. Aleshores el va comprar l'home que li ha acabat donant nom: David Solomon Sassoon, un dels col·leccionistes més importants de manuscrits hebreus i judaics.

El còdex omple un buit entre l'actual forma moderna de Bíblia hebrea i el testimoni més antic de les escriptures, els Manuscrits de la Mar Morta o Rotlles de Qumran, descoberts l'any 1947 i que es poden datar entre l'any 250 abans de Crist i el 66 després de Crist.

El còdex Sassoon, exposat a la Universitat de Tel Aviv el març passat
El còdex Sassoon, exposat a la Universitat de Tel Aviv al març (Reuters / Nir Elias)
ARXIVAT A:
ReligióIsrael
Anar al contingut