Els dics coneguts com a Moisès s'han aixecat per primer cop aquest dissabte a Venècia

Venècia estrena els dics contra les inundacions, que ja han causat dos morts a Itàlia

Hi ha també almenys 16 persones desaparegudes per les inundacions després de les fortes pluges del temporal Alex, que ha afectat sobretot la regió del Piemont

Actualitzat

La borrasca Alex que afecta gran part d'Europa també ha arribat a Itàlia, on hi ha hagut fortes pluges i inundacions, sobretot a la regió del Piemont, al nord-oest del país.

A causa d'aquest temporal, un bomber ha mort per la caiguda d'un arbre a Arnad, a Aosta, i també un home que es va veure arrossegat per l'aigua quan es trobava dins del cotxe a Vercelli.

Hi ha també 16 persones desaparegudes per les inundacions a la zona de Cuneo i la vall Gesso.

Les precipitacions diàries registrades al Piemont han superat el rècord històric de 1958, segons fonts locals. El president del Piemont, Alberto Cirio, ha demanat al govern italià l'estat d'emergència.

El poble de Limone, centre turístic dels Alps, a la frontera amb França, està aïllat i no té electricitat ni aigua corrent. Moltes àrees estan inundades i s'han hagut d'evacuar alguns edificis.

Un bomber, al costat d'un cotxe arrossegat per l'aigua a la ciutat de Limone (REUTERS)


Venècia aixeca els dics per primera vegada

I a Venècia, s'han aixecat per primera vegada els dics de contenció per evitar que l'aigua inundi la ciutat. I s'ha comprovat que fan bé la seva funció.

El faraònic sistema de dics, conegut com a Moisès, va trigar més de 15 anys a construir-se per protegir Venècia del fenomen conegut com a "aigües altes".

Aquest dissabte a primera hora, la ciutat ha estrenat el sistema després d'anys de retards i protestes dels italians per una infraestructura que fa temps que havia d'estar en marxa.

Imatge de la plaça de Sant Marc, sense inundacions malgrat el temporal (REUTERS/Manuel Silvestri)
Poca gent i poca aigua a la ciutat dels canals italiana (REUTERS/Manuel Silvestri)

De fet, els pocs turistes que hi ha a la ciutat dels canals han pogut passejar sense problemes per la plaça de Sant Marc, una zona que previsiblement hauria estat inundada, com en altres ocasions que hi ha hagut fortes pluges.

El Moisès consisteix en tres barreres mòbils que s'aixequen en cas que la marea faci augmentar el nivell del mar per sobre dels 110 centímetres. Aquest sistema permet aïllar la llacuna veneciana de l'Adriàtic en les seves tres sortides naturals.

Els dics s'han estrenat després d'anys de retards (REUTERS/Manuel Silvestri)

El novembre del 2019, Venècia va patir un dels pitjors episodis d'"aigües altes", amb uns nivells excepcionals, només superats per la catàstrofe de 1966, quan es va inundar pràcticament tota la ciutat.

ARXIVAT A:
ItàliaMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut