Venç la moratòria d'impostos quan molts autònoms i pimes encara no els poden pagar

Si s'ha esgotat la pròrroga d'Hisenda i no es paguen l'IVA i l'IRPF del primer trimestre, s'aplica un recàrrec del 20% i no es poden demanar les ajudes Covid de les administracions

Actualitzat

Aquest divendres acaba l'ajornament que el govern espanyol va oferir a pimes i autònoms per pagar impostos del primer trimestre, com l'IVA i l'IRPF, davant de la situació creada per la primera onada de la pandèmia.

Al març, molts es van acollir a la moratòria de l'Agència Tributària per guanyar temps, però mig any després es troben igual o pitjor que llavors, sense perspectives de millora. El problema s'agreuja perquè Hisenda descarta donar més pròrrogues i no poden posposar més el pagament.

"No arribem a pagar-ho tot i davant d'aquesta situació he de prioritzar i prefereixo pagar els salaris i els proveïdors", explica Joan Sáez, propietari de la pastisseria Yummy. Deu 5.000 euros en impostos i es troba sense encàrrecs per als càterings que servia per a esdeveniments i en una universitat. No és l'únic empresari que no podrà pagar.

La moratòria permetia ajornar fins a 30.000 euros a autònoms i petites i mitjanes empreses que facturessin menys de 600.000 euros. La mesura permetia ajornar el pagament quatre mesos sense cap tipus d'interès i els últims 2 mesos amb una penalització del 3,75 per cent.

Els que no paguin el deute s'enfronten ara a un recàrrec del 20% i s'obre un procediment que pot acabar amb molts negocis.

Des d'Hisenda, recorden a pimes i autònoms que tenen altres opcions per obtenir liquiditat, com les línies de crèdit de l'ICO.

Endeutar-se més és el que ha fet Carlos Durban, propietari de la cadena de parcs infantils Planeta Màgic i president de l'Associació de Parcs Infantils: "Si no fos per l'ICO, tindríem una liquiditat sota mínims. Hem pogut obrir aproximadament dos mesos i amb una facturació entre un 85 i 95% inferior. Són números per tancar, però volem aguantar amb l'esperança que això passarà".

Estar al dia amb Hisenda és requisit imprescindible per demanar les ajudes Covid de les administracions.

ARXIVAT A:
Autònoms
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut