Barcelona

Veïns del Poblenou alerten de l'especulació que ha fet pujar els lloguers un 30%

Les immobiliàries, majoritàriament estrangeres, compren edificis sencers amb inquilins a dins a qui fan fora al cap de poc temps

H. Rodríguez / F. BessesActualitzat

48 famílies del Poblenou temen ser víctimes de l'especulació immobiliària. Una societat francesa acaba de comprar 6 blocs de pisos, amb els llogaters a dins, i cada cop tenen més sospites que els volen anar fent fora per construir apartaments de luxe. La immobiliària ni ho confirma ni ho desmenteix. Però hi ha veïns a qui ja no els han renovat el contracte, i altres que s'han sentit intimidats.

La Sandra Fontanals, veïna del carrer Badajoz, va penjar fa uns dies una pancarta de queixa.

"La vaig posar, però al cap de sis hores vaig rebre una trucada de la nova propietat que em va dir que, si seguia "d'aquest pal", no em renovarien el contracte. I em va agafar una miqueta de por i la vaig treure."

Però ha decidit tornar-la a penjar. Només sap del cert que el seu bloc i els altres cinc del costat els ha comprat aquest estiu una gran promotora immobiliària. Però cada cop té més indicis que li fan sospitar que faran fora les 48 famílies a mesura que se'ls vagi acabant el contracte de lloguer.

"Vaig entrar a mirar la seva web i vaig veure que estan especulant amb tot Barcelona, i estic segura que no em renovaran el contracte: doncs me n'aniré d'aquí lluitant."

I els pressentiments es van complint. Ja hi ha una veïna, la Nati Campodarbe, veïna del carrer Doctor Trueta, que després de 20 anys en aquest pis ha hagut de començar a preparar el trasllat perquè no li han donat cap opció de quedar-se.

"Ni m'han demanat un lloguer per dir-me "doncs pagues més i et quedes". Res de res. directament: "No, no es renova."

 

Són blocs de pisos petits i sense ascensor, però tenen una situació immillorable. A tocar de la platja i de la Vila Olímpica. Un caramel per a la immobiliària que els ha comprat, la francesa Triple A, Aubert Aubert Associés, que es dedica a reformar-los i oferir "pisos amb encant al centre de Barcelona". Però aquests "pisos amb encant" tenen, en alguns casos, llogaters que cal fer fora. I la immobiliària s'ha negat a explicar quin destí donarà a aquests blocs i què farà amb els veïns.

♦ Manifestació contra l'especulació immobiliària a Barcelona

Albert Mallol, membre de la plataforma Poblenou Ens Plantem denuncia que l'especulació no para de créixer.

"Aquesta taca no ha parat. Parlem de 20 finques localitzades, però cada setmana en localitzem una de nova. Això ha provocat un augment exagerat del preu de lloguer dels pisos. I això comporta que la gent no pugui viure en aquest barri i hagi acabat marxant."

Malgrat que els pisos i els apartaments ronden el mig milió d'euros, les promocions es venen de pressa. Per a Sergi Leiva, administrador de la Immobiliària MK Premium, és una qüestió d'oferta i demanda.

"Hi ha una demanda tan elevada d'edificis sencers, que moltes vegades no ens dona ni temps a fer la reforma sencera de l'edifici, sinó que a mitja reforma de l'edifici ja tenim una persona que el vol comprar."

I les presses requereixen un immoble en les millors condicions possibles respecte als inquilins. Si pot ser, sense.

"A vegades negociem amb ells per si volen rescindir el seu contracte abans de temps a canvi d'una quantitat econòmica. Però això no és pressionar! Això és fer una oferta econòmica: la vols? Sí? No la vols? Estem d'acord, no la vols i punt. Si això és pressionar..."

Amb aquestes intervencions immobiliàries, el preu dels lloguers al Poblenou ha augmentat un 33%, en tres anys. I ronden, de mitjana, 900 euros al mes. Mentre que a la Vila Olímpica l'augment només ha estat del 10%. Són dades de l'Observatori de l'Habitatge que corroboren que als veïns no només se'ls expulsa de casa seva, sinó també del barri.

♦ Després de lluitar pel tancament de la Model, els veïns temen ara per l'especulació

Per impedir la marxa de veïns que genera aquest procés, l'Ajuntament ha intervingut en el mercat immobiliari comprant edificis com l'Escocesa, que hauria acabat sent un edifici de pisos de luxe, per fer-hi habitatge social. També ofereix als propietaris ajudes a la rehabilitació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut