Veïns de Premià de Mar ataquen un pis amb migrants, els quals culpen d'una agressió sexual
El moment en què un dels veïns llança una pedra contra el pis

Veïns de Premià de Mar ataquen un pis amb migrants a qui acusen d'una agressió sexual

Alguns veïns han apedregat la façana mentre cridaven consignes i insults racistes

RedaccióActualitzat

Tensió a Premià de Mar, al Maresme, aquesta matinada, quan un grup de veïns han atacat un pis ocupat on viuen joves migrants. Els fets han començat poc abans de la mitjanit quan uns veïns s'han plantat davant de l'edifici, a la plaça del Doctor Ferran, i han apedregat la façana mentre cridaven consignes i insults racistes.

Els veïns acusen aquests joves migrants d'origen magrebí de ser els responsables de l'agressió sexual a una dona la setmana passada en un pont sota la via del tren, i de diversos robatoris comesos contra gent gran. També els atribueixen l'agressió a un mosso d'esquadra fora de servei a començaments de maig, tot i que no hi ha detinguts.

 

Això no ha evitat que els veïns, organitzats en autoanomenades patrulles ciutadanes, els assenyalin com a culpables i incitin a perseguir-los. La policia ha format un cordó entre els veïns i l'edifici on viuen els joves migrants i la concentració s'ha acabat dissolent. Un dels nois ha resultat ferit lleu i dos agents han acabat amb contusions.

Al lloc dels fets s'hi han traslladat una desena de cotxes patrulla dels Mossos d'Esquadra, la Policia Local, els Bombers i el Sistema d'Emergències Mèdiques.

Veïns de Premià de Mar ataquen un pis amb migrants a qui culpen d'una agressió sexual
Desplegament policial i del SEM davant l'edifici

 

L'alcalde nega que sigui un atac racista: "És un atac contra presumptes delinqüents"

En declaracions a Els matins de TV3, l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Àngel Méndez, ha dit que "qualsevol acte de violència, vingui d'on vingui, és incomprensible i denunciable. El que passa és que aquesta circumstància es veia a venir. Els veïns denuncien robatoris i intimidacions. Però els Mossos ens deien que, en comparació amb altres llocs, estem més bé i, d'alguna manera, es negaven els fets."

L'alcalde ha explicat que "la pressió dels veïns continuava" fins que hi ha hagut aquests incidents. Segons Méndez, al rerefons del problema no hi ha racisme:

"En alguns mitjans he sentit que hi ha hagut un atac racista. Nosaltres no ho volem qualificar d'aquesta manera. És un atac contra presumptes delinqüents, ja siguin blancs, siguin negres o siguin vermells. Aquí no hem de barrejar una situació racista de cap de les maneres."


Sobre les conegudes com a patrulles ciutadanes, l'alcalde ha dit que també passa en altres municipis i que "cal frenar-les".

"Aquests últims dies, els ànims estaven molt calents. Els delictes que s'estaven cometent a la població podien, d'alguna manera, justificar, tot i que és injustificable, evidentment, que la gent estigués molt nerviosa."

 

Veïns de Premià de Mar ataquen un pis amb migrants a qui acusen d'una agressió sexual
Miquel Àngel Méndez, aquest dilluns, a "Els matins de TV3"


Méndez vol més presència dels Mossos d'Esquadra a la població. Una petició que adreça al conseller d'Interior, Miquel Buch, que abans de ser membre del govern va ser el seu predecessor a l'alcaldia del municipi.

"La realitat és que a la nostra població s'estan produint fets delictius que hem d'afrontar. I el primer que hem de fer és exigir als mateixos Mossos que incrementin la seva presència, que incrementin la dotació d'efectius per encarregar-se de la vigilància."


L'alcalde admet que la situació dels joves migrants és un conflicte pendent de solucionar i acusa la Generalitat d'abandonar-los quan arriben a la majoria d'edat.

"Si volem ser un país acollidor, si volem ser un país que tingui les fronteres obertes, el que hem de preveure també és en quines circumstàncies han de viure les persones que es desplacin al nostre país i que puguin viure d'una manera digna. La Generalitat tutela, protegeix els menors, però quan arriben a la majoria d'edat els deixa al carrer sense llar i sense feina."


JxCat s'ha desmarcat de les declaracions de l'alcalde, que ha considerat "inacceptables" i ha assegurat que no les comparteix. La formació ha condemnat "de manera rotunda qualsevol forma de violència i actituds racistes".

 

 

Patrulles ciutadanes a Premià de Mar, Mataró i Barcelona

Entitats premianenques com ara Unitat Contra el Feixisme i el Racisme han condemnat l'actitud de determinades persones, a qui acusen d'acarnissar-se amb els joves migrants.

L'atac d'aquesta matinada a Premià de Mar és el resultat de l'organització de grups de veïns en autoanomenades patrulles ciutadanes, que es mobilitzen per les xarxes socials per lluitar contra la inseguretat i la delinqüència.

SOS Racisme té detectats tres punts especialment conflictius per la presència de patrulles ciutadanes organitzades. Aquest de Premià de Mar, però també a Mataró i al barri de Trinitat Vella, a Barcelona.

El Zakaria, un activista antiracista premianenc, explica com aquests veïns s'han organitzat en grups de Telegram, on comparteixen estratègies per perseguir joves migrants: "Hi ha missatges molt forts, com, per exemple, 'anar a caçar-los' o fotos de Hitler amb caps arrencats. És bastant heavy."

Des de SOS Racisme alerten que aquests grups tenen comportaments criminals i que inciten a l'odi, i demana responsabilitat a les institucions per atendre els joves migrants que es queden al carrer sense recursos. L'organització té activat un servei d'atenció i denúncia per a les víctimes de delictes d'odi.

ARXIVAT A:
MigracionsRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut