Imatge de la fàbrica Cales de Pacs que és on es vol ubicar la planta asfàltica al municipi de Pacs del Penedès, que ha generat el rebuig dels veïns …
Imatge de la fàbrica Cales de Pacs que és on es vol ubicar la planta asfàltica al municipi de Pacs del Penedès, que ha generat el rebuig dels veïns i veïnes de la zona. Imatges del dijous 5 de desembre de 2019. (Horitzontal)

Veïns de Pacs del Penedès s'oposen a la instal¿lació d'una planta asfàltica al municipi

Actualitzat

ACN Pacs del Penedès.-Els veïnat de Pacs del Penedès (Alt Penedès) s'ha organitzat aquests dies en una plataforma per oposar-se al projecte d'instal·lació d'una planta asfàltica al municipi, als terrenys on actualment hi ha la pedrera Cales de Pachs. En declaracions a l'ACN, Francesc Ferrer, membre de la plataforma, ha explicat que a parer del veïnat el projecte és "incompatible amb l'esforç que s'ha fet pel cultiu de vinya ecològica a la zona". A més denuncia "l'alta contaminació dels gasos que emetrà" la indústria asfàltica, "molt perjudicial per a la salut i el medi ambient". La plataforma s'ha creat a Pacs del Penedès, però aquesta setmana s'hi han unit els veïns de Les Cabanyes, municipi molt proper a l'actual pedrera.

Els afectats expliquen que van assabentar-se de la ubicació d'una planta asfàltica a Pacs del Penedès després que l'Ajuntament els convoqués a una reunió per explicar-los el projecte, que tenia l'objectiu d'implantar aquesta indústria de conglomerat asfàltic a la zona que actualment ocupa la pedrera Cales de Pachs. Els veïns asseguren "sentir-se amenaçats" i per això van organitzar-se "en només tres dies", explica a l'ACN Francesc Ferrer, membre de la plataforma 'El Penedès diu No a la instal·lació d'una planta asfàltica a Pacs'. Des de la plataforma afirmen que aquest tipus d'indústria genera uns gasos "altament contaminants i perjudicials per al medi ambient i la salut", diu Ferrer. Per això, un dels motiu pels quals s'oposen a la planta és el "perjudici" que, creuen, pot tenir en el sector vitivinícola. La plataforma veu "incompatible" la planta amb "els esforços que ha fet el Penedès per al cultiu de vinya ecològica". En aquesta zona propera al lloc on es vol ubicar la planta asfàltica hi cultiven les bodegues Torres, Colet, Vallformosa, Pares Baltà o Loxarel, entre d'altres. Un altre dels aspectes que preocupa al col¿lectiu veïnal és el problema de mobilitat que pot generar si s'acaba instal·lant la planta asfàltica a Pacs del Penedès. Francesc Ferrer explica que en aquests moment la pedrera es troba en fase d'esgotament de manera que "gran part de la pedra que es tracta s'ha de portar de fora" un fet que comporta que cada dia "milers i milers de camions", diu Ferrer, hagin de passar per uns camins asfaltats que actualment ja són deficients per al trànsit actual. En aquest sentit la plataforma veïnal exposa que la futura planta "pot augmentar aquest transit de vehicles pesats". La plataforma ciutadana ha demanat a les diferents administracions públiques i a les empreses privades implicades en l'expedient d'aquest projecte "que els escoltin i tinguin en compte els seus arguments de desacord" amb la futura implantació d'aquesta planta. Per això han començat una recollida de signatures que presentaran a les institucions locals, comarcals i autonòmiques.L'Ajuntament també veu "incompatible" la plantaDe la seva banda, l'Ajuntament de Pacs del Penedès ha explicat en un comunicat, aquest dimecres, que han traslladat a l'empresa que des del consistori també veuen "incompatible" aquesta planta "per tots els inconvenients que pot comportar per a la salut, la seguretat en el transit i l'impacte ecològic per a un municipi amb gran potencial vitivinícola i enoturistic".Qui també s'ha oposat a la ubicació a Pacs del Penedès d'aquesta planta asfàltica són els cellers que s'agrupen sota el nom La Carretera del Vi. El cellers apunten que aquest projecte també impactaria en el paisatge, "ja que actuaria en una zona d'especial protecció formada per la muntanya de Sant Jaume, de titularitat municipal, i en la promoció turística de la comarca".

Anar al contingut