Veïns evacuats per l'incendi produït a Reus esperant per entrar a recollir medicaments i mascotes i agents de la Guàrdia Urbana i dels Bombers
Veïns evacuats per l'incendi produït a Reus esperant per entrar a recollir medicaments i mascotes i agents de la Guàrdia Urbana i dels Bombers

Veïns de l'edifici incendiat a Reus recullen medicaments i mascotes a l'espera de saber quan podran tornar a casa

ACN Reus - Els veïns de l'edifici que va patir un incendi a l'avinguda Cardenal Vidal i Barraquer de Reus han accedit als seus domicilis aquest dimecres al migdia per recollir medicaments i els animals de companyia. En el bloc afectat hi ha una cinquantena d'habitatges i la Guàrdia Urbana va identificar 43 persones. D'aquestes, 26 van ser reallotjades en un hotel de la ciutat arran del foc que va provocar diversos ferits, dos d'ells crítics. Les tasques de neteja han començat aquest matí, tot i això, no hi ha data perquè els afectats puguin tornar a casa. Des de l'Ajuntament afirmen que no hi ha perill estructural, però la comunitat haurà de fer una anàlisi extern de l'estructura i instal·lar una barana a l'escala principal per garantir la seguretat.

Els veïns de l'escala esquerra de l'edifici incendiat s'han congregat a les dotze d'aquest matí al portal del bloc. El sentiment majoritari entre el veïnat era de preocupació per l'estat dels seus habitatges i d'indignació pels danys causats i l'ensurt patit des de la tarda d'aquest dimarts. Després d'escoltar les indicacions de la Guàrdia Urbana, han pogut accedir en grups reduïts als seus domicilis per recollir les seves mascotes i medicaments. En canvi, no han pogut agafar roba o altres objectes personals, tot i que l'estructura de l'edifici no està danyada. La Rufina González és una de les veïnes que s'ha acostat per comprovar l'afectació del seu pis, on vivia la seva germana fins fa poc més d'un mes i mig. "Per sort no hi havia ningú, el pis està a la venda, sento molta impotència i pena perquè hi ha coses que es poden evitar", ha afirmat.

La Mónica Bon és una altra de les veïnes afectades que viu des de fa deu anys en aquest bloc. Ella ha vingut directament del centre hospitalari, amb només la bata i descalça, per veure com ha quedat el seu pis. Ha afirmat que està vivia de miracle i ha agraït la feina dels bombers. "Si no hagués estat pels bombers, jo no estaria viva, un d'ells es va treure el casc per donar-me'l, es va llençar sobre mi i em va arrossegar per les escales", ha detallat. Alhora, ha explicat que va estar a punt de llençar-les per la finestra per salvar-se. "Les flames i el foc eren terribles, ho hem perdut tot per culpa d'unes persones que van venir a viure i que estan fent destrosses a la comunitat", ha denunciat.

De fet, la Diana Delgadillo, membre de la junta de la comunitat de veïns, ha explicat que en el pis de la primera planta on es va originar el foc hi viuen ocupes. Segons ella, ja han presentat denúncia a la Guàrdia Urbana i han notificat al propietari els problemes que han tingut amb els inquilins, ja que apunta haurien comès robatoris quan es feien obres a l'edifici. També ha assenyalat que es dedicaven a la venda de ferralla. "Sempre se'ls ha acollit i permès estar a la comunitat, si no creaven problemes, són ésser humans i necessiten un lloc per viure, però el que han causat ha anat contra els seus veïns, que els hem deixat viure en pau i amb tranquil·litat", ha manifestat Delgadillo.

"No s'han comportat amb la resta de veïns, tenim un senyor greu perquè li ha esclatat una bombona i un altre senyor que es va tirar per la finestra per la desesperació de viure damunt del seu pis", ha afegit. La representant del veïnat ha afirmat que sabien que acabaria passant uns fets com l'incendi i s'ha mostrat preocupada per la incertesa de quan podran tornar a casa seva. "És devastador com ha quedat l'edifici i les zones comunitàries, no et pots imaginar que un encenedor pot fer això, suposo que tenia productes inflamables a l'estudi", ha dit Delgadillo.

A l'espera de la certificació per tornar a casa

Els equips de neteja i de manteniment han començat aquest dimecres al matí les tasques per recuperar la normalitat i garantir l'habitabilitat del bloc. Amb tot, els veïns no podran tornar fins que no es faci un informe extern de l'estructura de l'edifici i s'instal·li una barana a l'escala principal per assegurar la seguretat. Es tracta dels requisits sol·licitats per l'arquitecte municipal de l'Ajuntament de Reus. "No podem donar terminis, com a mínim entre dos i tres dies no es podrà accedir amb seguretat a les viviendes", ha apuntat l'administrador de Nistra Finques, Jordi Torres.

A la vegada, ha afirmat que la situació viscuda va ser "dramàtica" perquè els veïns van quedar aïllats als seus domicilis i es van haver de confinar als balcons. "Independentment dels danys materials que són molt importants, la desgràcia és que hi ha hagut danys personals i el patiment de tots els veïns que no poden accedir als seus habitatges ni tan sols per tenir les coses més bàsiques", ha lamentat Torres.

El detingut, en llibertat des d'anit

Els Mossos van detenir anit un home de 41 anys com a presumpte autor de l'incendi. L'arrestat va quedar en llibertat al cap d'unes hores. Segons el cos policial, la investigació continua oberta i l'home s'haurà de personar als jutjats quan se'l requereixi com a investigat per un delicte de danys i lesions per imprudència greu. El veí hauria intentat carregar un encenedor de forma negligent i això va provocar l'inici del foc.

Els dos ferits crítics evolucionen a greus

L'incendi va deixar un balanç de dinou ferits, dos d'ells en estat crític, segons van indicar els Bombers. Sis persones van ser traslladades a l'Hospital Sant Joan de Reus per inhalació de fum, les quals ja han estat donades d'alta, segons fonts hospitalàries. Pel que fa a la persona que es va llençar al buit, es troba en estat greu. En el cas del ferit traslladat a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha passat de crític a greu en les darreres hores.

Anar al contingut