Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Veïns amb problemes de mobilitat esperen el permís per a l'ascensor des de fa un any i mig

Al barri de la Guineueta de Barcelona, una comunitat encara no té la llicència d'obres que, segons les ordenances, ha de trigar un màxim de tres mesos

Bernat Rexach Actualitzat
TEMA:
Ajuntament de Barcelona

L'ascensor pot ser una comoditat o una necessitat vital. I és això últim per a molts veïns d'una escala de la Guineueta, a Barcelona.

Ho sap bé la Glòria, que té una filla de 13 anys cega i amb diverses patologies. Va amb cadira de rodes i fins ara l'han de pujar sempre a pes fins al primer pis, on viuen. Va ser ella qui, fa dos anys, va proposar a la comunitat instal·lar un ascensor.

En una escala amb diversos veïns amb problemes de mobilitat, tothom hi va accedir. Però, gairebé un any i mig després de demanar la llicència d'obres, encara no tenen resposta.

"És desesperant, hi ha traves per tot arreu. I són traves per entrar a casa meva. És que no tinc paraules per descriure com ens sentim", diu la Glòria.

Es mostra igual d'indignada la María José, la veïna del quart. La van operar del cor l'any passat, i no tenir ascensor li condiciona el dia a dia. "Baixar les escales no em suposa cap esforç, però pujar-les, sí. Em segueixo cansant i he d'anar parant", assenyala.

La Glòria té una filla que va amb cadira, és cega i té diverses patologies

Subvenció en perill

Una sensació d'impotència que s'agreuja pel fet que tota la comunitat fa dos anys que paga un crèdit per instal·lar l'ascensor. Cada veí n'està pagant 240 euros mensuals.

El van demanar poc abans que se'ls aprovés la subvenció, que ara també està en perill. Perquè, per poder cobrar-la, s'han d'acabar les obres, com a molt tard, dos anys després que s'hagi concedit, i aquest termini expira el pròxim febrer.

El crèdit el van demanar de seguida per guanyar temps i tenir-ho tot a punt un cop arribés la llicència. Segons la normativa, no podia tardar més de tres mesos, un cop es demana. I havia d'arribar segur, perquè en altres edificis veïns, iguals que el seu, l'ascensor s'ha instal·lat sense problemes.

Els veïns fa dos anys que paguen un crèdit de 240 euros al mes

Es resoldrà aviat

L'Ajuntament de Barcelona admet que hi ha hagut un retard en tota la tramitació, però assegura que només falta un informe, i que tot quedarà resolt abans del desembre.

"Ens sap molt de greu aquesta situació. Som conscients de l'endarreriment d'aquestes llicències i dels problemes de mobilitat que pateixen alguns veïns, però creiem que abans del desembre ho tindrem resolt", afirma el gerent del districte de Nou Barris, Gabriel Duarte. 

Per alguns ja és massa tard. La Isabel va decidir emportar-se la seva tieta, de 96 anys, a casa seva, després que caigués dues vegades per l'escala. "Ja no pot pujar les escales, és impossible. Se li enganxa el bastó i s'ofega", es lamenta.

Al pis de sota, el Francisco, de 84 anys, té tots dos genolls operats i es mou amb l'ajuda d'un bastó. "Això de les escales ho porto regular...", diu.

Malgrat tot, el Francisco no perd el sentit de l'humor. "Fa dos anys que esperem l'ascensor i en aquest temps ja s'han mort una o dues senyores grans. Esperem que jo no sigui el pròxim que se'n vagi sense haver vist l'ascensor. Perquè a aquest pas..."

ARXIVAT A:
Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut