Vas viure en algun barri de barraques a Barcelona?

Cap a l'any 1960, unes cent mil persones vivien en barraques a Barcelona. Havien arribat de moltes zones d'Espanya i de Catalunya fugint de la misèria i la persecució política de la postguerra. Ara, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que en breu es recuperarà el nom de Somorrostro, un antic barri de barraques, per a un tram de la platja de la Barceloneta, entre l'actual Hospital del Mar i el port Olímpic.

Actualitzat
Els barraquistes van viure molts anys en males condicions, amb la por que els enderroquessin la casa i exposats a les inclemències del temps, com els temporals de mar que arrasaven les barraques del litoral.

Ara, el rastre dels llocs on hi havia les barraques s'ha esborrat. On hi havia Can Valero i altres nuclis de barraques de Montjuïc, hi ha el Palau Sant Jordi i el Jardí Botànic. On hi havia el Camp de la Bota hi ha el Fòrum. A la zona que ocupava el barri del Somorrostro hi ha el Port Olímpic i les platges de la Barceloneta i de la Nova Icària. Només en alguns indrets del Carmel i el Turó de la Rovira queden vestigis de les barraques.

Però el record d'aquella època no ha desaparegut en els milers de persones que la van viure, en alguns casos durant molts anys. Ells i els seus familiars, habitants dels nous barris de la ciutat, són una part important de la ciutadania de Barcelona. Alguns han preferit oblidar uns anys difícils, però per a molts aquella experiència forma part de la seva vida i també de la vida de la ciutat. Creuen que no s'ha d'oblidar el passat.

"Barraques. La ciutat oblidada
" va néixer com un reportatge per al programa de TV3 "30 minuts". A l'àrea de Documentals, per al programa "Sense ficció", se n'ha ampliat la recerca, amb més testimonis i materials d'arxiu, per poder recrear aquella ciutat de les barraques que la Barcelona del disseny ha volgut oblidar. Els autors del documental creuen que el passat s'ha de recuperar i que la ciutat té un deute per saldar amb els que hi van viure. D'aquí l'especial que n'hem fet al 3cat24.

Gràcies a la iniciativa de moltes persones i entitats compromeses amb la història real de Barcelona, la ciutat recordarà els seus barris de barraques. L'alcalde de la capital catalana, Jordi Hereu, ha anunciat que en breu es recuperarà el nom de Somorrostro per a un tram de la platja de la Barceloneta, entre l'actual Hospital del Mar i el port Olímpic, on durant un segle hi va haver un important barri de barraques. Es tracta d'un reclamat homenatge a totes les persones que van viure en condicions molt dures en aquests nuclis. La seva experiència forma part de la història de Barcelona. Es tracta d'una de les mesures que el consistori posarà en marxa per recordar els barris de barraques de la ciutat.

També des d'internet, a través del Facebook, s'han creat grups com el de l'antic Barri de la Bomba, de l'Hospitalet de Llobregat, que pretén retre homenatge tant al barri, avui desaparegut, com a les persones que hi van viure, a banda de ser un punt de trobada per compartir-ne els records. Precisament, la Dolors Gonzàlez, ens va explicar la seva història durant els 12 anys que va viure en aquest barri. La pots seguir aquí:

Històries de les Barraques (I): "Un tros de pa"

Històries de les Barraques (II): "La iaia Virgilina"

Històries de les Barraques (III): "Les bombes d'aigua"

Històries de les Barraques (IV): " El Felipe, la Pura i els geranis"

Històries de les Barraques (V): "L'aixeta de l'aigua"

Però ara és el teu torn: si vas viure en un barri de barraques o ets familiar d'alguna persona que va conèixer de primera mà aquells barris, ens agradaria que expliquessis els records que guardes de l'època, dels barris, de la gent que hi vivia, la seva procedència, etc. Si no hi vas viure, però la teva història hi està vinculada d'alguna manera, també pots deixar-nos-la per escrit en un comentari.

Envia'ns el teu relat i fotografies a El Meu 3cat24 i anirem compartint històries personals de les barraques de Barcelona.
Anar al contingut