Atenes

Varufakis: ministre poc ortodox i incòmode, i fenomen social

Polític poc ortodox, l'exministre de Finances grec ha aconseguit tensar molt la corda amb els socis de l'eurogrup

RedaccióActualitzat

Iannis Varufakis ja no és el ministre de Finances més conegut arreu, segons ha anunciat ell mateix de manera sintètica i contundent a Twitter.

Amb només tres paraules, Varufakis deixa el Ministeri de Finances per, segons explica al seu blog, facilitar nous acords amb l'Eurogrup que afavoreixin el poble grec. Fidel a la seva manera de sortir dels cànons habituals, Varufakis es descriu també "orgullós de l'odi dels creditors cap a la seva persona".

Nascut a Atenes l'any 1961, Iannis Varufakis és economista i professor universitari, doctorat per la Universitat d'Essex, al Regne Unit. La seva primera incursió en el món de la política és del 2004, quan va ser assessor del govern socialdemòcrata de Iorgos Papandreu. A les eleccions del 2015, guanyades per Syriza, va ser el candidat que més vots va obtenir de tots els que van concórrer als comicis.

Neix Terminator

Polític poc ortodox, ha aconseguit tensar molt la corda amb els socis de l'Eurogrup. Pocs dies després d'estrenar-se en el càrrec, Varufakis va rebre el president de l'Eurogrup, Jeroen Djsselbloem, i en la roda de premsa conjunta ja va etzibar que el govern grec no reconeixia la troica com a interlocutora vàlida en les negociacions amb els creditors. Les xarxes socials es van omplir de mems que el definien com a "Terminator" o "Superman". Era l'inici de Varufakis com a fenomen social.

La reestructuració del deute, la seva principal demanda

L'abril passat, arran de la cimera de Riga, la seva manera de fer el va relegar a una segona línia de les negociacions amb Europa, quan Tsipras va encarregar al viceministre d'Afers Econòmics, Euclid Tsakalotos, que liderés les negociacions amb la troica.

La seva desaparició de la primera línia, però, no va significar que la seva principal reivindicació, la d'una reestructuració del deute grec, estigués sobre la taula. Precisament Tsipras, setmanes més tard de treure Varufakis de la primera fila, va atribuir al Fons Monetari Internacional la responsabilitat criminal de la situació grega.

L'obsessió de Varufakis ha estat sempre aconseguir una reestructuració del deute grec. La setmana passada fins i tot va afirmar que estava disposat a deixar-se tallar un braç abans de renunciar-hi; potser és precisament aquest el preu: la seva renúncia.

Adéu al polèmic "motard"

En la seva etapa com a ministre, alguns polítics, com el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, s'han queixat del seu estil i l'han qualificat d'arrogant i d'estar allunyat de la realitat política, mentre es convertia en una estrella amb milers de seguidors que l'animaven a continuar al capdavant de l'economia grega.

La imatge del ministre "motard", travent-se el casc a la porta de l'edifici del govern, també ha estat criticada, així com el vestuari d'aquest economista que ha estat professor en diverses universitats de Grècia, el Regne Unit, els Estats Units i Austràlia, i autor de diversos llibres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut