L'escriptor Mario Vargas Llosa va participar la setmana passada en la convenció nacional del PP
L'escriptor Mario Vargas Llosa va participar la setmana passada en la convenció nacional del PP (Europa Press / María José López)

Vargas Llosa, als Papers de Pandora per una societat amb diners dels drets d'autor

Mandataris d'arreu del món neguen la seva participació en societats offshore o intenten desmarcar-se de les revelacions del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació

RedaccióActualitzat

Les Illes Verges Britàniques, un arxipèlag caribeny dependent del Regne Unit conegut per ser un paradís fiscal, podrien ser l'escenari d'una novel·la. Però l'escriptor Mario Vargas Llosa s'hauria estimat més dipositar-hi els diners guanyats en concepte de drets d'autor, segons ha revelat la investigació dels Papers de Pandora.

L'escriptor peruà, així com l'ordre religiós dels Legionarios de Cristo, se suma aquest dilluns a una llarga llista de noms de mandataris internacionals, personalitats de la música o entrenadors de futbol que tindrien o haurien tingut diners en paradisos fiscals.

Les revelacions d'aquesta investigació transoceànica han portat alguns dels implicats a intentar matisar la seva participació en societats offshore. Mentrestant, els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea actualitzaran aquest dimarts la llista comunitària de paradisos fiscals.


Carmen Balcells, clau per crear l'offshore

Mario Vargas Llosa hauria figurat com a titular d'una societat offshore, Melek Investments, registrada l'any 2015 i valorada en 1,1 milions de dòlars. El Premi Nobel de Literatura va fer servir la companyia per gestionar els diners procedents dels drets d'autor de les seves obres i de la venda de diversos immobles a Madrid i a Londres. Així ho revelen aquest dilluns El País i La Sexta, els dos mitjans espanyols que participen en la investigació dels Papers de Pandora.

L'agent literària Carmen Balcells, que va impulsar la carrera d'escriptors com Gabriel García Márquez, Julio Cortázar o el mateix Vargas Llosa, hauria signat personalment una carta de recomanació perquè el peruà pogués crear aquesta societat. L'escriptor va declarar a Hisenda els actius quan va traslladar la seva residència fiscal a Espanya, segons l'agència literària creada per Balcells, que el representa.


De l'Església a Glovo, Cabify i Wallbox

L'orde religiós dels Legionaris de Crist va protagonitzar un escàndol d'abusos sexuals que va afectar almenys 175 infants. El cap de l'orde, el sacerdot mexicà Marcial Maciel, va abusar d'una seixantena de menors d'entre 11 i 16 anys. Mentre el Vaticà hi intervenia el 2010 per fer neteja, l'orde hauria creat una xarxa opaca que opera des d'un paradís fiscal i que controlaria més de 295 milions d'euros en actius, segons s'ha sabut ara.

Les inversions fetes amb aquests diners van anar a parar a llocs diversos: des d'un milió d'euros en franquícies de la cadena nord-americana de pollastre fregit Kentucky Fried Chicken fins a entitats de capital risc en què s'ubiquen empreses com Glovo, Cabify o Wallbox, el fabricant català de carregadors de cotxes elèctrics.


El mapa dels Papers de Pandora

La revelació periodística, a partir de 12 milions d'arxius d'una quinzena de bufets d'advocats que treballen per a líders mundials i personalitats, ha revelat noms de polítics d'arreu del planeta.

Molts dels mandataris que hi surten han intentat desmarcar-se'n en les últimes hores, tal com es pot veure en aquest vídeo dels corresponsals de TV3 des de diferents punts del món:

 

 

El president de Xile, Sebastián Piñera, assegura que la compravenda d'una companyia minera propietat de la seva família i concretada l'any 2010 en un paradís fiscal no és una notícia nova i que la justícia ja ho va investigar.

Rússia és, segurament, el país que apareix més representat als Papers de Pandora. Més de 46 oligarques hi figuren, gent molt propera al president Putin, com els responsables del primer canal de televisió o el primer banc del país. Putin ha dit que no es tracta d'una investigació seriosa.

Al Regne Unit, Shary Blair intenta desmarcar el seu marit, l'exprimer ministre Tony Blair, de la compra d'una casa victoriana al centre de Londres a través d'un paradís fiscal estalviant-se de pagar uns 350.000 euros a Hisenda.

La revelació periodística també inclou Dominique Strauss-Kahn, exministre socialista d'Economia i director del Fons Monetari Internacional, que va fer en l'esfera privada allò que deia combatre des de la pública. Segons els Papers de Pandora, quan va acabar la seva carrera política per les acusacions de violació el 2011 va crear una consultora que va anar canviant de país per no pagar impostos.

ARXIVAT A:
Frau fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut