Van den Eynde: "Els presos han de poder fer reunions de grup parlamentari i treballar"

L'advocat de Junqueras i Romeva està convençut que els presos podran assistir a la investidura, però no es conforma amb això, sinó que reclama que puguin treballar com a parlamentaris

Actualitzat

L'advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, està convençut que el Tribunal Suprem els deixarà anar a recollir l'acta i ser presents al Congrés o al Senat quan es constitueixin les Corts Generals el dia 21 de maig.

Van den Eynde ha dit en el programa "Preguntes freqüents", de TV3, que el calendari ho permet i que el Suprem voldrà ser garantista amb els presos electes en aquesta qüestió:

"Jo crec que en fase de judici s'estan -com a mínim formalment- respectant molt alguns drets. Jo crec que al Tribunal Suprem li convé, i farà que puguin anar-hi. La llei és molt rígida amb això. Per tant, crec que seria massa complicat apartar-se'n en aquest cas. Jo crec que sí que hi aniran."

El que no té gens clar és si els deixarà exercir com a diputats o senadors, ni si els concedirà la llibertat, tal com han demanat les defenses.

Van den Eynde ha explicat que si no els alliberen, pot ser que el tribunal els concedeixi un permís per poder assistir a les sessions. En aquest cas, diu que no acceptaran una resolució purament cosmètica, perquè hi ha precedents, com el dels presos d'Herri Batasuna, que tot i ser a la presó, podien exercir com a diputats al Congrés:

"Aquest permís, què serà? Perquè vagin i tornin? Per fer-se la foto? O serà un permís perquè vagin com a mínim a treballar aquest dia? Penseu que hi ha molt pocs precedents, però dels pocs que hi ha, relatius a temes parlamentaris bascos, en casos de terrorisme, eren gent que entraven al Parlament, la policia els deixava entrar, i estaven tot el dia al Parlament, sense vigilància, i tornaven a sortir."

 

"El que no volem de cap manera és que facin el que de vegades estan fent, que és garantir els drets de manera formalista. Deixar sortir algú a agafar una acta i que torni a la presó. És fer una ficció. Una ficció que s'estan respectant els drets, però els drets tenen un contingut."

Van den Eynde defensa que els presos elegits a les eleccions del 28A han de poder anar al Congrés i al Senat per treballar com a parlamentaris:

 

 

Per Van den Eynde això vol dir que els presos "han de poder agafar l'acta, jurar la Constitució, tenir reunions del grup parlamentari, fer rodes de premsa i treballar".

"Jo he demanat expressament que tinguin dret a fer rodes de premsa."

L'advocat creu que el judici per l'1-O acabarà la segona o la tercera setmana de juny i que la sentència no es dictarà fins al setembre.

ARXIVAT A:
Judici procésOriol JunquerasRaül Romeva
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut