Van den Eynde: "El trasllat de presos és la cosa més inhumana de tot el sistema"

Jaume Alonso-Cuevillas no preveu que la sentència es faci pública abans de les eleccions del 26 de maig

RedaccióActualitzat

Els advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Andreu Van den Eynde intentaran consensuar l'estratègia de defensa amb la resta d'advocats del procés i es mostren preocupats per com seran els trasllats diaris dels presos independentistes durant el judici.

En una entrevista al programa "El suplement", de Catalunya Ràdio, l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, i el de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, han coincidit que el Tribunal del judici per l'1 d'octubre voldrà accelerar al màxim la vista per acabar aviat.

Però Jaume Alonso-Cuevillas no preveu que la sentència es faci pública abans de les eleccions i que, per tant, pugui impedir la participació electoral dels acusats.

" La sentència no la trauran de cap de les maneres abans de les municipals. Una cosa és que vulguin acabar el judici perquè no hi hagi un clima processal barrejat amb el clima electoral, però la sentència la trauran després, n'estic segur."

Els dos advocats s'han mostrat preocupats per les dificultats que comportaran per a la defensa i també per als mateixos presos independentistes els trasllats diaris de la presó durant la celebració del judici.

Andreu Van den Eynde: "El trasllat de presos és el punt negre de tot el sistema de justícia a Espanya. És la cosa més inhumana de tot el sistema, fins i tot més que la presó. És un espai d'impunitat fora de control, van sense cinturó, donant-se cops..."

Jaume Alonso-Cuevillas: "El problema són els trasllats diaris, la conducció haurà de sortir cap a les 7 h, hauran de sortir abans del primer torn d'esmorzar i els donaran el pack de viatge, una bosseta amb unes galetes i un suc. Hauran d'anar a la furgoneta emmanillats amb les mans al darrere i sense cinturó, conduccions, depenent de les ganes que en tingui el conductor, sovint brusques... Arriben mig marejats, els porten a una garjola a l'Audiència Nacional, perquè el Tribunal Suprem no en té; després, una altra furgoneta per anar fins al Suprem quan la sala ja està disposada. Tot això sense cordons a les sabates, sense cinturó, sense ulleres..., i, quan acabin, el mateix, i arriben que ja no poden sopar. I això un dia, i un altre durant setmanes."

Van den Eynde ha reiterat que es tracta d'un judici polític i que hi aniran a acusar, i no a defensar. Asseguren que les defenses estan coordinades, tot i que cadascuna mantingui una estratègia pròpia. A més, els dos lletrats descarten pactes amb la Fiscalia.

"De cap manera. És impossible objectivament, no hi ha ni voluntat, però no hi ha ni escenari. No es donen les circumstàncies objectives perquè ningú tingui cap avantatge pactant amb la fiscalia."

ARXIVAT A:
Judici procésReferèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut