Durant el pic de la pandèmia a la Conca d'Òdena es treballava 24 hores al dia

"Vam passar de 2 morts al dia a pics de 18": l'experiència de la funerària d'Igualada

La Funerària de l'Anoia explica la seva experiència en el pitjor moment de la pandèmia, quan enterraven sols i els familiars només ho podien veure a través del WhatsApp

Mireia Prats i Riera

Els germans Gabriel, propietaris de la Funerària Anoia, a Igualada, recordaran tota la vida els mesos de març i abril del 2020. La xifra normal de defuncions a la seva comarca abans de la pandèmia era de dues diàries, i durant les primeres setmanes del tancament de la Conca d'Òdena van tenir pics de feina de fins a 18 difunts diaris. Així que van fer dos equips de feina, i es van repartir els torns per treballar durant 24 hores seguides.

Jaume Gabriel: "Som una funerària familiar.  Aquesta mortalitat que hi ha hagut mai l'havíem viscut. En 80 anys d'història de la nostra funerària."

Ells s'encarregaven d'anar a buscar els difunts, enferetrar-los i fer-los l'exhumació o la incineració, fer els comiats. Sols. Sense cap familiar per culpa de la prohibició d'anar als tanatoris i als cementiris. Van demanar a les famílies que els passessin, a través de WhatsApp, fotos, poemes, o músiques, i feien un comiat digne a cada difunt. Ho van gravar i van fer fotos, i així la família ho podia veure.

Ho van viure amb molta intensitat, i amb por. Amb molta por. Aquest és el seu testimoni únic:
 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut