Palma

Valtonyc: "No vivim en un estat democràtic, vivim en un estat feixista"

Valtonyc anuncia que recorrerà a Estrasburg la decisió del Suprem, per vulneració de la llibertat d'expressió

RedaccióActualitzat

El raper mallorquí Valtonyc diu que la condemna de tres anys i mig de presó per una cançó imposada per l'Audiència Nacional i ratificada pel Tribunal Suprem demostra que a Espanya no hi ha llibertat d'expressió ni democràcia.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, ha explicat que recorrerà a Estrasburg la decisió del Tribunal Suprem, per vulneració de la llibertat d'expressió.

"Ja ens ho esperàvem perquè dels tribunals i la justícia espanyola no ens esperàvem res perquè ja sabem que en aquest estat no hi ha justícia per a nosaltres, només per als rics. Esperem trobar més justícia als tribunals de drets humans de Brussel·les". 

Valtonyc ha reivindicat que l'art no ha de tenir límits i ha assegurat que li han fet "un judici polític":

"L'art en cap moment ha de tenir límits i dins l'art res és inapropiat. No hi pot haver violència en unes cançons i ja sabem que el que a ells els molesta són les cançons i el que els agrada, demcoràcia a cops de porra. És un judici polític. S'ha fet un judici a l'Audiència Nacional. Un tribunal que ve de l'ordre públic franquista on només fa judicis polítics."

En declaracions a la televisió balear, ha lamentat que no hi ha llibertat d'expressió a Espanya i que "vivim en un estat feixista".

"Ha passat el que tothom esperava: que el Suprem no treu ni un dia de presó.  Ha dit el que va dir l'Audiència Nacional i això demostra que a Espanya no hi ha llibertat d'expressió, que no vivim en un estat democràtic, vivim en un estat feixista. Un crèdit que hem de fer per arribar als drets humans de Brussel·les. Hem de passar per aquest procés i hi passarem. De l'estat espanyol no n'esperem cap tipus de justícia."

La sentència contra Josep Miquel Arenas Beltrán considera que algunes de les seves cançons enalteixen el terrorisme i injurien i calumnien la Corona.

L'alt tribunal ha rebutjat els arguments de l'acusat, que va al·ludir a la llibertat d'expressió i a la creació artística. També va subratllar que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic.

El seu advocat, Juan Manuel Olarieta, presentarà un recurs al Tribunal Constitucional i, si és denegat, anirà a Estrasburg. Segons Olarieta, un rap no pot ser delicte, perquè una persona no canta una cançó quan el que vol és amenaçar algú.

Valtonyc haurà d'ingressar a la presó els pròxims dies.

 

Les lletres de les cançons

En la peça "Círculo balear", el raper criticava la política de Campos contra la llengua catalana a les Illes i assegurava que es mereixia una "bomba de destrucció nuclear", i afegia: "Li arrencaré l'artèria i tot el que faci falta." Valtonyc va ser detingut per això el 2012 i va quedar en llibertat amb càrrecs.

Sobre la família reial deia frases com "trobant-nos al Palau Borbó, kalaixnikovs, ocupar Marivent i el donem a la població".

El raper sempre s'ha definit com a republicà, i durant el judici va dir que no reconeixia el tribunal. L'Audiència Nacional el va condemnar per una pena més gran de la que demanava el fiscal, que era de tres anys de presó.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut