Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Revés per a Valtònyc: la justícia belga s'haurà de pronunciar de nou sobre l'extradició

La màxima autoritat judicial belga ha decidit mantenir obert el cas del raper mallorquí, però només pel delicte d'injúries a la corona

Carles Costa/Ferran VilaActualitzat
TEMA:
Judicial

La llarga batalla judicial del cas Valtònyc fa gairebé 5 anys que dura, des del febrer del 2017, i encara no s'ha acabat.

El Tribunal de Cassació de Brussel·les ha demanat que es revisi la denegació de l'extradició, per la qual cosa el cas fa un pas enrere i torna al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que haurà de dictar de nou sentència.

Segons ha explicat l'advocat del raper, Gonzalo Boye, al tribunal de Gant hi tornarà només la decisió sobre el delicte d'injúries a la corona.

L'inici del cas es remunta al 2017, quan l'Audiència Nacional el va condemnar a tres anys i mig de presó per les lletres de les seves cançons. Hi va veure enaltiment del terrorisme, injúries i calúmnies greus a la Corona i amenaces.

El raper mallorquí va marxar a Bèlgica, la justícia espanyola va emetre una euroordre per demanar la seva entrega i, avui s'ha obert un nou capítol en aquest periple, amb la decisió del Tribunal de Cassació de Brussel·les.


Què havia de decidir avui la justícia belga?

Després de la vista de dimarts passat, la màxima autoritat de la justícia de Bèlgica, el Tribunal de Cassació, tenia dues opcions.

Podia rebutjar el recurs de la Fiscalia, que insisteix a demanar l'extradició de Valtònyc a Espanya. Si passava això, el cas es tancava definitivament i el raper mallorquí no era entregat a l'estat espanyol.

Però el tribunal belga també podia acceptar el recurs de la Fiscalia, com ha fet. Així, el cas encara es manté obert i un altre tribunal de rang inferior, el d'Apel·lació, ha de tornar a pronunciar-se sobre l'entrega de Valtònyc a Espanya.

Això no significa l'extradició immediata, però sí que s'haurà de tornar a enfrontar a un altre pronunciament judicial després de quatre anys lluitant contra l'euroordre.

El de Cassació és el tercer tribunal belga que es pronuncia sobre el cas Vattònyc. Els altres dos n'han rebutjat l'extradició amb el mateix argument: que els delictes pels quals se'ls condemna a Espanya no tenen cap equivalència a Bèlgica.


Dos tribunals belgues ja han rebutjat l'extradició de Valtònyc

El 17 de setembre del 2018 el tribunal de primera instància de Gant va rebutjar extradir Valtònyc. Va considerar que, al Codi Penal belga, no es poden trobar els delictes pels quals se l'ha condemnat a Espanya. És a dir, ni enaltiment del terrorisme, ni injúries ni calúmnies greus a la Corona, ni amenaces per les lletres de les seves cançons.

Tot i això, la fiscalia belga que representa els interessos de la justícia espanyola en aquest procés va recórrer la decisió. Aleshores, el cas arriba al Tribunal d'Apel·lació que, abans de pronunciar-s'hi, fa dues consultes.

Primer, pregunta al Tribunal Constitucional belga sobre la llei que castiga les injúries a la Corona al país, una llei del 1847. Vol saber si, en el context actual, una normativa així segueix sent plenament vigent.

Segon, també fa una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la petició exacta de l'Audiència Nacional en l'euroordre per detenir i extradir Valtònyc. En aquesta, la justícia espanyola demana l'entrega automàtica del raper mallorquí per un dels delictes: el d'enaltiment del terrorisme.

Però per poder reclamar aquesta entrega automàtica (és a dir, sense que cap tribunal belga examini si el delicte també ho és a Bèlgica) es necessita que el delicte tingui una pena de, com a mínim, tres anys de presó. Per arribar a aquesta condemna, l'Audiència Nacional aplica en l'euroordre el Codi Penal del 2015, que és més dur però també posterior al 2012, quan Valtònyc escriu les cançons pel qual se'l condemna.


El cas Valtònyc ha tombat el delicte d'injúries a la Corona a Bèlgica

Les respostes a aquestes dues consultes del Tribunal d'Apel·lació de Gant són molt contundents.

El Tribunal Constitucional belga pren una decisió històrica. Declara que la llei d'injúries a la Corona del país és inconstitucional perquè és contrària a la llibertat d'expressió. Tomba aquesta norma del 1847. Les injúries a la Corona deixen de ser delicte a Bèlgica. I, per tant, Valtònyc no pot ser extradit per això a Espanya.

D'altra banda, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea confirma les sospites del Tribunal d'Apel·lació sobre la demanda d'entrega autòmatica, feta per l'Audiència Nacional en la seva euroordre. Confirma que la llei no es pot aplicar de manera retroactiva i que no es pot reclamar l'entrega automàtica del raper mallorquí aplicant un codi penal posterior al moment en què Valtònyc escriu les cançons per les quals se'l condemna a Espanya.

Amb tot això, el passat 28 de desembre el Tribunal d'Apel·lació de Gant rebutja extradir Valtònyc. Motiu: considera que els fets pels quals se'l condemna a Espanya no són delicte a Bèlgica. És el segon tribunal belga que sentencia el mateix i amb els mateixos arguments. Però la fiscalia belga, en representació dels interessos de la justícia espanyola, presenta encara un últim recurs.

I sobre aquest recurs, aquest dimarts s'hi ha pronunciat el Tribunal de Cassació de Brussel·les, que ha allunyat el final definitiu d'aquesta llarguíssima batalla judicial.

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut