Barcelona

Valoracions molt diverses de les consultes sobiranistes en funció del partit polític

Les consultes sobiranistes en 167 municipis catalans han generat molt soroll, opinions polítiques de tota mena i també ressò mediàtic a l'estranger. Les valoracions han arribat l'endemà de la jornada, i els partit polítics catalans han fet valoracions polítiques que van de l'èxit al fracàs en funció del partit polític.

Actualitzat
A banda de la valoració que n'ha fet el president de la Generalitat, José Montilla, des de Madrid, des del PSC, José Zaragoza ha qualificat de depriments les divisions internes entre els organitzadors, que responen, ha dit, als mals resultats obtinguts. El secretari d'Organització dels socialistes ha recordat que va votar "una de cada quatre" persones convocades a les urnes i s'ha mostrat més preocupat que satisfet perquè "la caverna mediàtica espanyola" utilitzarà les consultes com a argument contra l'Estatut.

Des de Convergència i Unió, Artur Mas no veu possibitats que tiri endavant la iniciativa legislativa popular per promoure un referèndum vinculant, tot i que veu prou significativa la participació que es va registrar. Segons Mas, "hi ha més catalans dels que van anar a votar" i cal que una força com CiU els aglutini per avançar en l'autogovern de Catalunya. També ha tingut retrets per al PSC: "És trist que es posi al costat del PP traient valor a la iniciativa", ha reiterat.

Per Esquerra Republicana, Joan Puigcercós ha considerat que al voltant d'un 30% de participació és "molt" per als mitjans amb els quals s'han portat a terme les consultes sobiranistes d'aquest cap de setmana a 167 poblacions catalanes, i ha remarcat que donen un missatge implícit "molt clar". En declaracions al programa de TV3 "Els matins", ha considerat que malgrat que no és jurídicament vinculant, políticament sí que ho és.

Per la seva banda, Joan Herrera, d'Iniciativa, ha deixat clar que les consultes "no són una anècdota" ni es poden "menystenir" malgrat la baixa participació. Per ell, són un símptoma del "malestar" dels catalans amb el tractament de l'Estat, l'eventual retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional i la manca de reconeixement de la realitat nacional catalana.

Des del PPC, Alícia Sánchez-Camacho considera que les consultes no han respost ni de bon tros a l'expectativa creada. Camacho ha parlat de "clar fracàs" de participació. "El seny dels catalans s'ha imposat per sobre de tot", ha afirma, i ha lamentat que aquestes consultes hagin donat una imatge falsa i distorsionada de la Catalunya plural, ha afirmat.

I Albert Rivera, de Ciutadans, diu que les pròximes eleccions al Parlament han de ser un test del que volen els catalans. Ha qualificat les consultes d'"absolut fracàs" i d'"acte de propaganda política pagat amb els diners de tots". Rivera ha anunciat que el seu partit demanarà responsabilitats judicials i inhabilitacions a aquells càrrecs públics que hagin incomplert la llei.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut