Les imatges de satèl·lit aporten dades al pagès per millorar els conreus
Les imatges de satèl·lit aporten dades al pagès per millorar els conreus

Aplicacions i imatges de satèl·lit: la pagesia es digitalitza amb l'agrotech

Jordi MartínezActualitzat

Catalunya està adoptant de manera creixent el concepte de l'agrotech, una nova forma d'entendre l'agricultura que combina els avenços tecnològics amb la necessitat de fer més eficients els conreus i al mateix temps minimitzar l'empremta mediambiental.

Hi ha diverses solucions per digitalitzar la feina del pagès i de l'enginyer agrònom, com ha abordat aquesta setmana el "Valor Afegit". Algunes de tan senzilles com una aplicació de mòbil per gestionar el dia a dia i d'altres que són més complexes, com ara un programa que analitza imatges de satèl·lit per detectar plagues o deficiències en els cultius.

Les empreses dedicades al sector agrotech en els dos últims anys han crescut un 200% a Catalunya.


Controlar els conreus des del mòbil

Al celler Alta Alella disposen de quaranta hectàrees de vinya per produir vi i cava. La feina dels enginyers i dels treballadors ha canviat des que apliquen la tecnologia a la gestió de la terra. Enrere han quedat el paper, el bolígraf i els fulls de càlcul. Amb el mòbil accedeixen a una aplicació, creada per Agroptima, amb la qual fan un control exhaustiu i instantani de totes les tasques.

Mireia Pujol-Busquets, propietària del celler, explica que tenen introduïts tots els costos dels productes i el preu per hora del treballador: "Així podem saber exactament quins costos té cada hectàrea al final de l'any. Ens dona una traçabilitat i un control impensables fa uns anys."


Les millores repercuteixen en l'eficiència i en la reducció de costos. El resultat és un increment de la rendibilitat del negoci. Astrid Fernández, del Departament de Màrqueting d'Agroptima, diu que parlen amb els pagesos sovint per avaluar l'aplicació: "Ara gestionen una informació de la qual abans no eren conscients. I molts propietaris ens admeten que hi ha parcel·les que no val la pena cultivar."

L'altre factor clau és el quadern de camp del pagès, que també queda actualitzat al moment utilitzant aquesta aplicació. Hi consten els tractaments per combatre les plagues i és obligatori posar-lo al dia. De la verificació d'aquest quadern en depenen les ajudes públiques. Pujol-Busquets subratlla aquest aspecte: "Necessites tenir clars quins percentatges de productes fitosanitaris fas servir i cal posar-ho al dia, perquè no saps quan pot venir una inspecció d'Agricultura."


Imatges de satèl·lit per orientar el pagès

Veure un conreu des d'un satèl·lit aporta molta informació que no es veu a simple vista. Thebluedots és una start-up de Sant Cugat que adquireix les imatges i n'extreu dades matemàtiques que acaben sent útils al pagès.

"La planta no reflecteix la llum de la mateixa manera quan està sana que quan està malalta."

Eduard Cabanes, el director general de l'empresa, explica que amb un índex ho tradueixen tot en dades numèriques: "Les presentem de manera fàcil a l'enginyer agrònom. Pot ser, per exemple, una part de la imatge que estigui vermella. Això ens diu que allà hi ha un problema."

El pas següent l'ha de fer l'enginyer sobre el mateix terreny. Als conreus que l'IRTA, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, té a Torre Marimon, a Caldes de Montbui, han detectat una falta de nutrients gràcies a una de les imatges del satèl·lit.

Agustí Fonts, enginyer agrònom i responsable d'innovació de l'IRTA, analitza les dades: "El que faríem és agafar una mostra del terreny i comparar-la amb una altra on no hi hagi problemes. Analitzarem el PH, el contingut de calç, de ferro, el que calgui."

A partir del diagnòstic, l'enginyer agrònom pot prendre decisions. Solen ser solucions molt concretes i amb una premissa cada cop més clara: l'ús eficient dels recursos naturals. Cabanes explica que en casos com aquests "no cal regar tota la parcel·la o aplicar nutrients".

"Fem aplicacions quirúrgiques. Ens afavorirà a nivell ecològic i també econòmic."

Per fer-nos-en una idea, a l'hora de regar es pot arribar a estalviar fins a un 20% d'aigua si la deficiència està perfectament localitzada.


L'agrotech com a palanca de generació d'ocupació

L'ús d'eines digitals a l'agricultura està suposant tota una revolució que no només estalvia temps i recursos, sinó que acaba repercutint en el preu final del producte. Jordi Aguasca, director de transformació tecnològica d'Acció, diu que la digitalització és la solució per poder tenir preus competitius i productes sostenibles perquè així ho demana el consumidor final.  

D'una altra banda, el binomi agricultura i digitalització, segons els experts, pot generar oportunitats laborals per als joves o fins i tot per als nouvinguts a les zones rurals arran de l'èxode des de les ciutats provocat per la pandèmia.


Agustí Fonts, de l'IRTA, té clar que "les tecnologies ajuden els joves a veure que hi ha futur en l'aplicació de les noves tecnologies a la terra que ells cultiven i els beneficis que els pot aportar".

En aquest sentit, Aguasca afegeix que acostar la tecnologia al camp "farà que la gent jove vegi una oportunitat més enllà de les ciutats": "El pagès haurà de ser format. La persona formadora i la formada estaran en un coworking o en una oficina i els caldran uns serveis. Això generarà tant ocupació directa com indirecta."

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut