Vista exterior del Valle de los Caídos (Europa Press / Rafael Bastante)
Vista exterior del Valle de los Caídos (Europa Press / Rafael Bastante)

Valle de los Caídos: la justícia avala ara les exhumacions de víctimes del franquisme

El TSJM dona la raó a Patrimoni Nacional i aixeca la suspensió dictada l'any passat per una jutgessa

Redacció / AgènciesActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha aixecat la suspensió de la llicència urbanística per a la rehabilitació dels accessos a les criptes de la basílica del Valle de los Caídos per dur a terme les exhumacions de víctimes del franquisme.

La sala contenciosa administrativa, secció segona, del TSJM, en una sentència amb data 20 de juny a la qual ha tingut accés l'agència Efe, ha estimat el recurs d'apel·lació interposat per l'advocada de l'Estat en representació de Patrimoni Nacional, contra la interlocutòria del 16 de novembre del 2021, que aturava cautelarment l'exhumació i paralitzava la llicència urbanística que havia atorgat l'Ajuntament del municipi madrileny de San Lorenzo de El Escorial.

La llicència permet a Patrimoni Nacional fer unes obres amb objectiu facilitar l'exhumació de les víctimes. L'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica va decidir recórrer aquesta mesura perquè considera que això influiria en la "necessitat de respectar el sagrat repòs etern" dels morts i les seves famílies.

En aquell moment, la jutge va acceptar paralitzar les obres perquè "són evidents els danys que es podrien causar si es procedeix a efectuar actuacions abans que es pronunciï la sentència definitiva". Ara el TSJM diu que no es donen les circumstàncies per dictar aquesta suspensió, i dona la raó a Patrimoni Nacional.

"Ara només podem analitzar i valorar els aspectes merament urbanístics que són propis de la llicència concedida, sense que puguem valorar altres drets, com els dels familiars de les persones enterrades a les criptes, que són aliens a l'àmbit de la llicència urbanística", recull la sentència.

Una de les exhumacions que està pendent d'executar-se és la dels germans Manuel i Antonio Lapeña Altabás, afusellats l'any 1936 sense judici pel bàndol franquista. Van ser enterrats a Calataiud i, sense el permís de la família, desenterrats i inhumats al Valle de los Caídos el 1959.

Una sentència del 2016 d'un jutge de San Lorenzo de El Escorial reconeixia el dret de la família a exhumar els cadàvers i traslladar-los on decidissin. Les primeres tasques per a les exhumacions es van fer l'abril del 2018, però van entrar aleshores en una espiral de recursos judicials.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut